Barnaut, Champagne Blanc de Noirs - Perswijn
Wijn van de week

Barnaut, Champagne Blanc de Noirs

Dit weekeinde is het weekeinde van de Champagne. Zondag 21 november organiseren we voor de derde maal in het Kurhaus onze grote evenementen Champagne aan Zee en Sprankelend. Een geweldig festijn, waar we een recordaantal bezoekers verwachten. De Champagnes en mousserende wijnen zullen weer rijkelijk vloeien. Wat ons betreft gaat er niets boven heerlijke Champagne, de ultieme feestwijn, maar ook een glas wijn waar je dagelijks van kunt genieten. Vooral dat laatste. Tijdens het evenement worden er ook wedstrijden georganiseerd, waarbij in verschillende categorieën een winnaar wordt aangewezen. Voor de tweede achtereenvolgende keer treffen we de wijn van een klein Champagnehuis in de finale : de Champagne Blanc de Noirs van het huis Barnaut uit het dorpje Bouzy.

Hoewel op dit moment Blanc de Blancs erg in de mode is, hebben we zelf een zwak voor de Blanc de Noirs. Een Champagne Blanc de Blancs is gemaakt van alleen Chardonnay-druiven, een Blanc de Noirs van alleen maar Pinot Noir, een blauwe druif. In het uiterste zuiden van de Champagne, bij de Aube, zijn er ook producenten die voor een Blanc de Noirs wat Pinot meunier gebruiken, een druif die iets minder fraaie wijnen oplevert.
Bij veel Champagnes worden de wijnen van deze druiven gemengd, zo niet dus bij de Blanc de Blancs en de Blancs de Noirs. In feite is dat het unieke van Champagne. Het is een typische mengwijn, waarbij de producent verschillende druiven en ook verschillende jaargangen naar eigen inzicht kan mengen tot de wijn het karakter heeft wat hem bevalt. Blancs de Noirs heeft wat meer stevigheid, zuren en bittertonen dan Blancs de Blancs, die vaak wat zachter en meer getoast overkomt. Veel Pinot noir druiven staan aangeplant in de directe nabijheid van de stad Reims, op de hellingen van de Montagne de Reims. Daar ook liggen de wijngaarden van het huis Barnaut, dat dus niet voor niets van deze wijn een van zijn specialiteiten heeft gemaakt. Het is een heerlijke, karaktervolle Champagne, open en aangenaam, met noten, honing, mooi krach­tig, lekker breed en sappig, smakelijk en complex, mooie zuren, lengte en frisheid. We zijn benieuwd hoe ver hij gaat komen in de grote finale. Gemakkelijk zal hij het niet krijgen tegen de meer gelikte wijnen op basis van Chardonnay, zo valt te vrezen.

Importeur: Tamis Wijnen, Alkmaar (072-5404010)

Reageer op dit item

nl Nederlands