Beleef het ook: Wenen en Burgenland - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Beleef het ook: Wenen en Burgenland

Ronald de Groot fietste van terroir naar terroir in het Burgenland, ontdekte de mooiste wijnen en ontmoette interessante wijnboeren die prachtige wijnen maken. In de laatste Perswijn (pagina 18 tot 23) staat zijn reisverslag.

Om iedereen de gelegenheid te geven in korte tijd deze bijzondere wijnhuizen te bezoeken, de diverse wijnmakers persoonlijk te ontmoeten en de kwalitatieve wijnen te proeven, heeft Cazebonne in samenwerking met Perswijn een wijnreis samengesteld die wordt begeleid door ‘wijnreiziger pur sang’ Menno Simon. Hij vertelt alles over Oostenrijkse wijn en die van het Burgenland in het bijzonder. De reis is van 15 tot 18 oktober, uitvalsbasis is een prachtig hotel in het centrum van de wijnhoofdstad Wenen. Gunstig gelegen voor de bezoeken (per bus) in Burgenland en we proeven in Wenen gewoon verder!

Op de eerste dag komt iedereen op eigen gelegenheid aan en verzamelen we om 17:00 uur in de receptie van het hotel om elkaar te ontmoeten en kennis te maken met Menno. Menno neemt de groep mee naar wijnhuis Mayer am Pfarrplatz, dat in een historisch pand gevestigd is waar ooit de componist Ludwig van Beethoven gewoond heeft. Zij hebben 20 hectare wijngaard binnen de stadsgrenzen van Wenen, het is een gevierd wijndomein dat zowel nationaal als internationaal veel prijzen heeft gewonnen. Er is een rondleiding in de kelder met een proeverij en in de Heuriger smul je van de regionale specialiteiten, onder het genot van hun heerlijke wijn.

Op de tweede dag gaan we per bus naar het Burgenland. De eerste stop is bij Schloss Halbturn, het belangrijkste barokpaleis van Burgenland, ooit het jachtslot van de keizerlijke familie en nu een van de meest toonaangevende wijnbouwbedrijven van het land. Na de rondleiding en proeverij rijden we door naar wijngoed Velich in Apetlon. Zoals Ronald al beschrijft: Heinz Velich is de ‘angry young man’ van de streek. Hij produceert alleen witte wijnen en maakt kwaliteit.

We lunchen in Gasthof zur Dankbarkeit in Podersdorf. Een typisch Oostenrijks fenomeen: een restaurant waar de eigen wijnen worden verkocht. In de middag gaan we naar Achs in Gols. Bij hem is de focus op rood. Logisch want 90 procent van de wijnen is hier rood en blaufränkisch maakt daarvan bijna 50 procent uit.

Na de rondleiding en proeverij keren we terug naar Wenen waar iedereen op eigen gelegenheid de stad in kan gaan. Menno beveelt met plezier de leukste wijnbars, winkels en restaurants aan.

Op de derde dag voert de route via Eisenstadt naar Rust, naar Feiler-Artinger. Hun motto is: ‘Onze wijnen zijn kunstwerken, een symbiose van klimaat, bodem en de wijnboer’. Ze maken zowel rood als zoet. Vervolgens gaan we naar Rosi Schuster in Sankt Margarethen. Moeder en zoon werken hier samen en laten vol trots hun bedrijf zien en hun wijnen proeven. Na de lunch in Weingasthof Paulis Stuben (van Weingut Braunstein) in Purbach rijden we door naar Altenburger in Jois. Prachtige wijnen, net als in de Bourgogne, door de verschillende terroirs. Na dit bezoek keren we terug naar Wenen waar we elkaar rond achten weer zien voor een 4-gangen diner bij restaurant Artner dat van het wijnhuis Artner uit Burgenland is. Bij elke gang proeven we twee verschillende wijnen.

De vierde dag, na het ontbijt, is het tijd om van elkaar afscheid te nemen en reis je, veel wijnkennis rijker, weer huiswaarts.

De belangrijkste ingrediënten:

• Drie overnachtingen in een 2-persoonskamer in een goed hotel midden in Wenen

• Drie maal uitgebreid ontbijtbuffet

• Proeverij m.b.t. wijnen uit Wenen

• Bezoek aan Heuriger inclusief diner

• Bezoek en proeverij bij Schloss Halbturn

• Bezoek en proeverij bij Velich in Apetlon

• Lunch (inclusief wijn) in Gasthof zur Dankbarkeit

• Bezoek en proeverij Achs in Gols

• Vrije avond

• Bezoek en proeverij Feilinger Artinger in Rust

• Bezoek en proeverij Schuster in Sankt Margarethen

• Lunch (inclusief wijn) in Paulis Stuben in Purbach

• Bezoek en proeverij Altenburger in Jois

• 4-gangen menu in Restaurant Artner in Wenen

• Begeleiding door Menno Simon

• Busvervoer ter plaatse

• Informatiepakketje

De prijs van dit vierdaagse arrangement is gebaseerd op een 2-persoonskamer en bedraagt € 875,- per persoon.

Reserveren: voor 1 juli 2009. De reis gaat door bij minimale deelname van 20 personen.

Reageer op dit item

nl Nederlands