Bourgogne 2007: zeldzame omstandigheden - Perswijn
Nieuws

Bourgogne 2007: zeldzame omstandigheden

Oogstjaar 2007 was in de Bourgogne een bijzonder jaar. In april lagen de wijnboeren drie weken voor op schema, maar van mei tot en met augustus werd het weer ongekend slecht. Bourgogne-kenner Karel de Graaf sprak producenten die zich niet konden heugen zulke slechte omstandigheden te hebben meegemaakt. Lees deel drie in zijn serie over de wijnveiling van Hospices de Beaune.
Over de klimatologische omstandigheden in de Bourgogne in 2007 kan ik kort zijn. Door het fantastische weer in april lag men zo’n drie weken voor op het tijdschema van een normaal seizoen. Over het weer in de maanden mei tot en met augustus valt weinig goeds te melden. Ik sprak producenten die zich niet konden heugen zulke slechte omstandigheden te hebben meegemaakt. Uit de officiële statistieken blijkt dat je daarvoor dertig jaar terug moet gaan.

Oïdium, de schimmelziekte die zich tijdens het voorjaar presenteert bij koel weer en vocht, liet zich nauwelijks zien. Meeldauw, zijn meer gevreesde familielid, kreeg wel voet aan de grond, maar de omstandigheden waaronder hij gedijt, een vochtige en drukkende hitte, deden zich weinig voor. Wat vele producenten in de loop van augustus al voorspelden, werd bewaarheid. De rot bij de pinot noir begon zich langzaam maar zeker te ontwikkelen en dat deed vele producenten besluiten eind augustus te gaan oogsten. Ondanks de slechte zomer toch nog twee weken eerder dan normaal! Een mooi voorbeeld dat naast zon ook luminositeit een bijdrage aan de fotosynthese levert. De schilrijpheid van de pinot noir viel niet tegen en dat was bij wijnen van de Hospices goed te proeven.

Augustus is te vroeg
De chardonnay is van nature minder rotgevoelig dan de pinot noir. De producenten die eind augustus zijn begonnen hebben de rijpheid gemist, die de producenten die begin september aan de slag gingen wel hadden. Achteraf is men het erover eens dat eind augustus te vroeg was om met oogsten te beginnen. De producenten die hebben gewacht, haalden beter materiaal binnen. De wijnen hebben veel appelzuur, verklaarbaar door het koele weer in juli en augustus.

Enkele wijnboeren die voor de Hospices werken vertelden me dat er enorme selecties (tries) hadden plaatsgevonden waardoor er voor sommige cuvées rendementen van maar 15 – 20 hl/ha overbleven. Alleen rotvrije trossen met dikke schillen en met een goede rijpheid werden verwerkt.
Met zulke lage rendementen moet iedereen goede wijn kunnen maken, zou je kunnen gaan denken. Niets is minder waar.

Karel de Graaf was mede-oprichter en hoofdredacteur van Perswijn en is Bourgogne-specialist. Hij komt al 28 jaar zeer regelmatig in de Bourgogne en werkt als agent voor tientallen Bourgogneproducenten. Daarbij is hij de enige Nederlandse wijngaardbezitter in Meursault. Hebt u vragen of wilt u meer informatie? Mail dan naar: karel@graafbourgognes.nl

Deel 1: wijnveiling Beaune succesvol
Deel 2: Christie’s hervormt de veiling

< Stuur deze pagina door >

Reageer op dit item

nl Nederlands