Chris Williams, Meerlust: “Perfect smaakt saai” - Perswijn
Nieuws

Chris Williams, Meerlust: “Perfect smaakt saai”

Wijnmaker Chris Williams van Meerlust reist van hot naar her. Hij heeft zojuist in Londen een examen voor zijn Master of Wine-opleiding achter de rug, nu sjeest hij in Nederland van de ene wijnhandel naar de andere en daarna vliegt hij door, naar de Verenigde Staten. En dat terwijl hij eigenlijk liever in de kelder of de wijngaarden zou werken aan de nieuwe Rubicon 2007, een klassieke Zuid-Afrikaanse topwijn.
Wijnmaker Chris Williams van Meerlust reist van hot naar her. Hij heeft zojuist in Londen een examen voor zijn Master of Wine-opleiding achter de rug, nu sjeest hij in Nederland van de ene wijnhandel naar de andere en daarna vliegt hij door, naar de Verenigde Staten. En dat terwijl hij eigenlijk liever in de kelder of de wijngaarden zou werken aan de nieuwe Rubicon 2007, een klassieke Zuid-Afrikaanse topwijn.

Nu zit hij in Nederland aan een diner van importeur Poot Agenturen en vertelt over de Meerlust-wijnen van de afgelopen jaren. Enkele weken geleden is de Rubicon 2003 in Zuid-Afrika op de markt gebracht. Dat betekent dat de wijn waar Chris zo enthousiast over praat, niet door hemzelf is gemaakt. In 2004 nam Chris het werk van wijnmaker Giorgio Dalla Cia over. Chris kende Meerlust al: het was een van zijn eerste werkgevers na zijn oenologische opleiding aan Elsenburg. Hij verliet de ‘icon-estate’, zoals hij het zelf noemt, om werkervaring op te doen in Frankrijk. Toen de oude Giorgio meer aandacht wilde besteden aan het maken van grappa, kwam Chris terug op het nest. Weer naar Meerlust, waarom? “Dit huis heeft een lange geschiedenis. De huidige eigenaar, Hannes Myburgh, is de achtste generatie die de scepter zwaait over het estate. In die honderden jaren heeft Meerlust een volkomen eigen stijl ontwikkeld, een onafhankelijk karakter. Wij maken ons geen zorgen over een trend of een hype, we hebben de rust om tientallen, zoniet honderden jaren vooruit te kijken.”

Eerst kijken we wat jaren terug. Chris schenkt zijn favoriete 2001 in naast de Meerlust 1991. Wat hebben deze blends van cabernet, merlot en cabernet franc met elkaar gemeen? “Een wonderbaarlijke mineraliteit, alsof je op een gladde rivierkiezel sabbelt. De oude stokken geven bovendien een bijzondere geur aan de wijn. Ik ruik heel duidelijk inkt, maar ook cassis en sigaren.” Meerlust produceert één witte wijn, een chardonnay. De andere drie wijnen zijn rood: een merlot, een pinot noir en de top: de Rubicon.

In 2002 waren Hannes en Giorgio niet tevreden over de kwaliteit van de wijn. Ze besloten geen Rubicon op de markt te brengen, maar de wijn lager te classificeren. Op het etiket staat eenvoudig ‘Red’. Een beslissing die volgens Chris met veel vloeken en zuchten gepaard gaat. “Op de korte termijn is het een pijnlijke beslissing,” zegt hij. “Maar als je kijkt naar de lange termijn, is het juist verstandig. We moeten onze Rubicon beschermen. De smaak moet complex, interessant en krachtig zijn, een enorme kwaliteit. Dat wil niet zeggen: perfecte wijn. Want perfect smaakt niet lekker, maar saai.”

In deze maanden worden de Platter-punten gegeven, veel Zuid-Afrikaanse wijnmakers zijn nerveus over het beslissende oordeel van het proefteam. Chris niet. Voor hem is het spannendste moment van het oogstjaar de periode waarin de blends van de Rubicon en de andere wijnen worden bepaald. “Op zo’n dag ga ik opgewonden en een beetje nerveus naar mijn werk. Alles wat we de afgelopen jaren hebben gepresteerd, wordt dan beoordeeld. We proeven de wijnen apart en in alle mogelijke combinaties. Meestal heb ik wel ongeveer een idee wat ik wil met mijn blend: ik heb een voorkeur voor een bepaalde stukje wijngaard of voor een bepaald vat. Het is interessant dat ik het vaak juist heb, maar er soms behoorlijk naast zit. De natuur is onvoorspelbaar, en dat is mooi. De blends waar we aan het einde van de dag het meest tevreden over zijn, nemen we mee naar huis. Bij een maaltijd proeven we die wijnen nog een keer. Dat moment is voor ons eigenlijk de proof of the pudding: een goede wijn moet goed smaken bij het eten.”

Meerlust Chardonnay 2006 (€ 21,95), Meerlust Red 2002 (€ 18,95), Meerlust Merlot 2003 (€ 21,95), Meerlust Pinot Noir 2003 (€ 24,50) en Meerlust Rubicon 2001 (€ 26,50) worden geïmporteerd door Poot Agenturen, De Lier.

Reageer op dit item

nl Nederlands