De Franse wijnrevolutie - Perswijn
Achtergrond & Interviews

De Franse wijnrevolutie

(advertorial)Er wordt vaak gezegd dat de kracht van Franse wijnmakers ligt bij het ‘blenden’. Of het nu in Bordeaux of in de Champagne is, het samenstellen van smaken uit verschillende terroirs is wat bijdraagt aan hét belangrijk aspect van Franse wijn: smaak.
Maar blenden heeft nog een ander doel: het kan leiden tot een consistente stijl. En juist dit laatste wordt ook erg gewaardeerd door de consument.

Vin de France

Frankrijk heeft, zij het binnen bepaalde terroirs, altijd toegestaan om te blenden om zo aan de juiste balans, complexiteit en consistentie te komen. Echter, sinds de herziening van de Franse regelgeving omtrent wijn in 2009 is er een nieuwe classificatie ontstaan: Vin de France wijnen. Producenten mogen sindsdien druiven mengen uit verschillende regio’s en druiven soorten en oogstjaren specificeren op de labels met de duidelijke vermelding van het land van herkomst: Vin de France.Vandaag de dag staat Vin de France voor 25% van de totale stille wijnexport van Frankrijk. Producenten buiten deze vrijheid uit om druiven te blenden van verschillende terroirs; retailers profiteren van etikettering op basis van druivensoort (het zg. varietal labelling) en consumenten kunnen wijn kiezen met een consistente en zorgvuldig gemaakte stijl.


Best Value Selection

Sinds 2010 organiseert het ANIVIN DE FRANCE, de Franse branche-organisatie voor Vin de France wijnen, de Best Value Vin de France International Selection – een concours waar ervaren juryleden kwaliteitswijnen belonen met medailles. Consumenten hebben de garantie dat de wijnen die bekroond zijn voldoen aan de allerhoogste kwaliteitseisen.

Lees hier alles over de Anivin de France Best Value Verkiezing 2014, inclusief het overzicht van winnende wijnen.

(PDF, opent in nieuw venster)

Bent u benieuwd naar de hele lijst met wijnen? Klik hier.

Reageer op dit item

nl Nederlands