Genomineerde Champagnes en mousserende wijnen Champagne aan Zee 2003 - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Genomineerde Champagnes en mousserende wijnen Champagne aan Zee 2003

In de aanloop naar de evenementen ‘Champagne aan Zee’ en ‘Sprankelend!’ werden door Perswijn honderden Champagnes en Mousserende wijnen geproefd om te bepalen welke wijnen zouden worden genomineerd voor de finales van de drie verschillende wedstrijden die op die dag zullen worden gehouden.

Bij de eerste editie van Champagne aan Zee, vorig jaar, werd voor de eerste keer een wedstrijd gehouden rond het thema ‘Beste Champagne verkrijgbaar in 2002’. Deze wedstrijd werd door iedereen als zeer geslaagd ervaren. Bij deze eerste wedstrijd waren uitsluitend prestige-Champagnes onderwerp. Dit jaar is de wedstrijd uitgebreid met twee extra competities: die van de beste Mousserende wijn en die van de beste ‘gewone’ Champagne Brut. Juist omdat deze twee types zo populair zijn aan het einde van het jaar, is het zo leuk om te kijken welke wijnen als winnaar uit de bus komen. De proeverijen voor de nominaties, om te bepalen welke wijnen in de finale zouden komen, lieten flinke kwaliteitsverschillen zien.

Mousserende wijnen genomineerd voor finale ‘Sprankelend!’
Bij de mousserende wijnen stonden wijnen uit de hele wereld op tafel. Kennelijk worden tegenwoordig overal mousserende wijnen gemaakt. De beste ondergaan een lange gisting op fles, waarbij ze fijne belletjes en veel complexiteit krijgen. Ook bij de wijnen die uiteindelijk zijn genomineerd voor de finale van de verkiezing van de ‘Beste Mousserende wijn van 2003’ zien we een mix van wijnen van overal, uit landen van de Nieuwe Wereld, maar ook Frankrijk, Italië en Duitsland. Ze zijn aangevuld met enkele van de beste Cava’s, de Spaanse mousserende wijnen uit het vorige nummer van Perswijn. Opvallend goede resultaten hier voor de wijnen uit de nieuwe wereld, zoals die van Schramsberg en Graham Beck. In beide gevallen opvallend genoeg gemaakt met klassieke Champagnedruiven, chardonnay en pinot noir.
Bezoekers van ‘Champagne aan zee’ en ‘Sprankelend!’ kunnen de wedstrijdproeverij met de verkiezing van de mousserende wijn zelf ook meemaken. Iedere deelnemer aan de masterclass stemt mee. Aanmelden via de site: www.wijnpers.nl. Deze finale wordt gehouden om 12.00 uur.
Wijnen in de finale
Schramsberg 1993, Napa Valley Traditional Method, Brut
Graham Beck 1997, Blanc de Blancs, Chardonnay, Cap Classique, Brut
Georg Breuer 1999, Sekt, Brut
Schramsberg 1999, Blanc de blancs, California Quality Sparkling, Brut
Berlucchi 1995, Cuvée Imperiale, Metodo Classico, Brut
Chandon, Argentinian Sparkling Wine, Brut
Bellavista, Franciacorta, Cuvée Brut
Green Point, Vintage Brut 1999, Australian sparkling
Castell Roig, Cava Brut Gran Reserva (mee uit nr. 6)
Castillo Perelada, Cava Brut Nature, Chardonnay 1999
Segura Viudas, Cava Brut Reserva Heredad (mee uit nr. 6)

Champagnes genomineerd voor de finale ‘Gewone Brut’.
Aan de proeverij voorafgaand aan de verkiezing van de ‘Beste Champagne Brut’ mochten uiteraard alleen de gewone Bruts meedoen, dus geen Champagnes met een jaartal en geen prestigewijnen, die een aparte verkiezing hebben. Dat zou ook geen eerlijke vergelijking opleveren. Uiteraard was het interessant om te zien hoe het staat met de kwaliteit van de basiswijnen uit de Champagne op de Nederlandse markt. We waren niet ontevreden. Er zijn wel wat mindere en zure Champagnes te vinden, maar ook veel lekkere basis-cuvées met een werkelijk prima kwaliteit. De wedstrijdproeverij met de verkiezing van de ‘Beste gewone Brut Champagne van 2003’ wordt gehouden tijdens Champagne aan Zee gehouden om 14.00 uur.
Wijnen in de finale
Jacques Selosse, Blanc de blancs Grand Cru
Charles Heidsieck, Mise en Cave 1998
Louis Roederer, Brut Premier
Gosset, Grande Reserve
E. Barnaut, Grand Cru Blanc de Noirs
H. Blin & Co, Brut Tradition
Bollinger, Special Cuvée
Laurent Perrier, L. P.
Taittinger, Reserve
Pommery, Royal
Bruno Paillard, Chardonnay, Reserve Privée

Wijnen genomineerd voor finale prestigecuvées en millesimés
Voor de tweede maal maakten we dit jaar een selectie van de beste prestigechampagnes op de Nederlandse markt voor de finalewedstrijd tijdens Champagne aan Zee in het Kurhaus. Tot deze wedstrijd worden wijnen toegelaten die een prestigecuvée zijn van een van de Champagnehuizen en de jaartalwijnen van de Champagnehuizen, de millésimé’s. Dit jaar veel wijnen uit de mooie jaren 1995 en 1996, met een aantal werkelijk indrukwekkende exemplaren. Heerlijke Champagnes, waarvan de besten gaan strijden om de titel ‘Beste Prestigechampagne van het jaar 2003’. Voor de finale is uiteindelijk een achttal wijnen genomineerd, de crème de la crème van de prestigewijnen. Het belooft weer een spannende wedstrijd te worden, vorig jaar gewonnen door de prestigecuvée Rare van het huis Piper-Heidsieck. Deze Champagne gooit ook dit jaar waarschijnlijk weer hoge ogen, met name door zijn zeer verleidelijke karakter. Maar de tegenstrevers zijn bijzonder en goed genoeg om beslist niet kansloos te zijn om met de hoogste eer te gaan strijken. De masterclass wordt gehouden om 16.00 uur.
Wijnen in de finale
Laurent Perrier, Grand Siècle 1990
Pol Roger, Winston Churchill 1993
Louis Roederer, Cristal 1996
Gosset, Celebris 1995
Piper Heidsieck, Rare
Taittinger, Comtes de Champagne, Blanc de Blancs 1995
Bollinger, Grande Année 1996
Bruno Paillard, N.P.U. 1990

Reageer op dit item

nl Nederlands