Harold Hamersma gaat solo - Perswijn
Nieuws

Harold Hamersma gaat solo

Harold Hamersma gaat weg bij Unieboek Het Spectrum, de uitgeverij van zijn Wijnalmanak. Van de Wijnalmanak gingen afgelopen jaar ruim een half miljoen exemplaren over de toonbank. Hamersma wilde de almanak uitbouwen tot een multimediaal totaalconcept, maar dat ziet Unieboek Het Spectrum niet zitten. Uitgeverij Nieuw Amsterdam durft het wel aan, zij geven volgend jaar De Grote Hamersma uit. Unieboek was niet bereikbaar voor commentaar.

Harold_groot.jpg
Afgelopen woensdag (17/2) verraste Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum met het onderstaande persbericht:

“De Wijnalmanak uitgaven verder zonder Harold Hamersma

Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv zet zijn jaarlijkse edities van de Wijnalmanak voort zonder auteur Harold Hamersma. Hubrecht Duijker startte het vernieuwende concept van de Wijnalmanak 21 jaar geleden bij Het Spectrum en werkte de afgelopen vijf jaar samen met Hamersma. Hamersma heeft aangegeven los van de Wijnalmanak zijn eigen koers te varen.

De Wijnalmanak kent inmiddels twee versies, namelijk Wijnalmanak De beste wijnen onder €5, – en de in 2009 succesvol gelanceerde Wijnalmanak De beste wijnen van €5,- tot €10,-. De boekenreeks wordt uitgebreid met een kookboek De lekkerste wijnen en populairste gerechten. Op gebied van nieuwe media lanceert Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum in het voorjaar 2010 de Wijnalmanak i-phone applicatie.

De uitgaven van de Wijnalmanak 2011 verschijnen zoals elk jaar in september. Van Wijnalmanak De beste wijnen onder €5, -zijn meer dan een half miljoen exemplaren verkocht.” Ondanks alle pogingen om er toch vooral maar een goednieuwsshow van te maken, liet het nogal cryptisch geformuleerde persbericht een belangrijke vraag onbeantwoord: waarom gaan beide partijen uit elkaar? En wat betekent die ‘eigen koers’ van Hamersma?

Perswijn deed daarom navraag bij de betrokken partijen. Harold Hamersma liet weten dat de reden voor de scheiding voor hem gelegen is in de weigerachtige houding van Unieboek | Het Spectrum om mee te gaan in diens plannen om de Wijnalmanak uit te bouwen tot een door voltijds in te vullen, multimediaal totaalconcept met door het hele jaar heen regelmatige updates en tips. De gedrukte uitgave in de vorm van de Wijnalmanak zou daar slechts een onderdeel van vormen.

Hamersma liet verder weten dat zijn al langer gekoesterde en ook al enige tijd geleden aan Unieboek | Het Spectrum voorgelegde ideeën tot een positieve respons vanuit de wijnwereld hebben geleid, en dan met name vanuit de supermarkten. De uitgeverij verkeert als gevolg van allerlei mutaties en concentraties in uitgeversland momenteel echter in een wat ongemakkelijke situatie met beperkte manoeuvreerruimte, waardoor die niet de stap naar het multimediale concept wilde zetten.

Hamersma op zijn beurt is inmiddels in zee gegaan met uitgeverij Nieuw Amsterdam, die deel uitmaakt van een internationale groep onder leiding van Derk Sauer die wel de cross over tussen diverse typen media aandurft. De boekuitgave zal onder de titel De Grote Hamersma verschijnen.

Bij Unieboek | Het Spectrum liet men desgevraagd weten dat verantwoordelijk uitgever Hans Janssen pas vanaf volgende week maandag beschikbaar is voor het beantwoorden van vragen. Zoals wie nu verantwoordelijk gaat worden voor de samenstelling van de Wijnalmanak. Heeft iemand een suggestie???

René van Heusden

Reageer op dit item

nl Nederlands