Winaars wedstrijden Chardonnay en Cabernet- sauvignon - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Winaars wedstrijden Chardonnay en Cabernet- sauvignon

Op de grootse proeverij van Klassiek Europa, gehouden op 24 oktober in The Grand, werden weer twee wedstrijden gehouden: de verkiezing van de beste Chardonnay en de beste Cabernet-sauvignon tot 8 euro. Twee spannende wedstrijden, met verrassende winnaars. De wijnen in de finale werden geproefd door de zaal en een Perswijn-jury, bestaande uit Frank Jacobs, Cees van Casteren, René van Heusden en Ronald de Groot.

Finale Chardonnay Europa tot 8 euro
Hoewel aan de wedstrijd Chardonnay-wijnen in de vorm van blends, met minimaal 50% chardonnay konden deelnemen, waren de wijnen in de praktijk gemaakt van uitsluitend Chardonnay. De meeste finalewijnen waren afkomstig uit Frankrijk, en dan ging het voornamelijk om Vin de Pays d’Oc. De wedstrijd was spannend, met name omdat de onderlinge verschillen in kwaliteit vrij gering waren. Uiteindelijk ging de prijs heel verrassend naar een Chardonnay uit Oostenrijk, de Chardonnay 2003 van Aigner 2003 uit het Kremstal, de wijnstreek ten westen van Wenen. De zaal vond hem heerlijk, krachtig en fris tegelijk. Ook bij de jury werd de wijn goed beoordeeld, met de kanttekening dat de wijn iets minder een chardonnay-karakter had. Importeur is Cartosio.
Op de tweede plaats eindigde de Domaine de la Jaubertie 2002, Vin de Pays du Perigord. Dit domein maakt normaalgesproken Bergerac, maar van de Chardonnay mag alleen landwijn worden gemaakt. (importeur: Les Généreux, € 6,95). Gedeeld vierde werden de chardonnay van La Baume, Selection 2001, Vin de Pays d’Oc (Hans Moolenaar, € 7,95) en de Chardonnay Prestige van Georges Duboeuf, Vin de Pays d’Oc (Oud Reuchlin & Boelen).

Winnaar wedstrijd Cabernet-sauvignon Europa tot 8 euro
Voor de wedstrijd rond de rode wijnen voor de Klassiek Europa stonden er Cabernet-sauvignon-wijnen, eventueel in de vorm van blends, met minimaal 50% cabernet-sauvignon. Als maximale consumentenprijs van de wijnen werd € 8 aangehouden, dezelfde grens als voor de wijnen uit de Nieuwe Wereld, dit voorjaar.
Bij deze proeverij was een grote eenstemmigheid over de winnaar: dat werd de Viñas del Vero 2001, uit Somontano (Spanje), geïmporteerd door DGS en verkocht bij de Mitra-slijterijen. Algemeen was men lovend over het uitgebalanceerde, krachtige en tegelijk frisse karakter van deze wijn, zonder overheersende houttonen. Een prachtige, rijpe cabernet. (Mitra; DGS, € 7,99). Onze felicitaties.

Reageer op dit item

nl Nederlands