Workshop ONW 3 - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Workshop ONW 3

Israël: nieuwe wijn uit een oude wereld

– Victor Schoenfeld van Golan Heights Winery (Yarden)

Het Midden-Oosten kende al wijnbouw, lang voordat de Grieken zelfs maar wisten hoe een wijnstok eruit zag, om van de Romeinen nog maar te zwijgen. Daarom klinkt het nogal paradoxaal, wijn uit Israël op een evenement als ‘Ontdek de Nieuwe Wereld’. Maar met de verspreiding van de Islam en de Arabische overheersing van het Midden-Oosten ging de wijnbouw in deze streken vanaf de 7e eeuw teloor. Pas tegen het eind van de 19e eeuw zorgde Baron Edmond James de Rothschild van Château Lafite ervoor dat er in het toenmalige Palestina opnieuw wijngaarden werden aangeplant.

En pas nadat de Golanhoogte onder Israëlisch bestuur was komen, zou Israël beschikken over een uniek terroir voor moderne wijnbouw: een perfect klimaat met zeer koele nachten dankzij de hoge ligging in combinatie met een vulkanische bodem.

Victor Schoenfeld

Victor Schoenfeld is bij uitstek de man die ons alles kan vertellen over wijnbouw in Israël in het algemeen en op de Golanhoogte in het bijzonder. Waarin onderscheidt de wijnbouw zich, wat maakt deze wijnen uniek? Victor Schoenfeld is als wijnmaker afgestudeerd aan het Department of Viticulture & Enology van de Universiteit van Californië te Davis.

Reageer op dit item

nl Nederlands