Artikelen

Hier vind u onze uitgebreide selectie aan inhoudelijke artikelen over alles wijn, bij wijn of door wijn, per rubriek. Bent u op zoek naar een specifiek artikel? Kijk dan onder 'Service', bij 'Uitgebreid zoeken'.

 

Proeverij op zijn Belgisch

12-04-2017

Beste vrienden, levensgenieters en professionelen, De families van Rennes en Kékkö en het team van het Wijnkasteel nodigen U uit voor de ‘Lente’ presentatie en proeverij: Inkom €30 contant per persoon, inclusief proeverij met soepje • oesters of gerookte zalm of rosbief • kreeft of gebraden mini hammetje (per aankoop van € 150 één persoon gratis, inkom recupereerbaar)

Riesling Kabinett: fladderend als een vlinder!

09-04-2017

Er mag dan veel kritiek zijn op de Duitse wijnwetgeving omdat zij kwaliteitsniveau koppelt aan suikergehalte, een rechtstreeks gevolg is wel dat Kabinett, de laagst geplaatste wijn op de predikatentrap (onder Spätlese, Auslese, Beerenauslese … ), opvallend goedkoop is voor de geboden kwaliteit. De mooiste pareltjes vind je vaak onder de 18 euro en tussen 7 en 10 euro is er ook veel lekkers. 

Ook maar een mening: Cherchez les femmes!

09-04-2017

Vrouwen! Ik lust er wel pap van. Bij wijze van spreken dan. Ze smaken niet alleen anders, ze proeven ook anders. Anders dan mannen. Proeven ze ook beter dan mannen? Tikje dubieuze vraag, want tja, wat is nu eigenlijk ‘goed’ proeven, laat staan ‘beter’ proeven? In ieder geval lijken vrouwen onbevangener en bijgevolg eerlijker te proeven. En dat mag je eigenlijk wel beter noemen.

Grand Cru

09-04-2017

Bijna Grand Cru…  Bordeaux van supérieure kwaliteit. Had dit domein 10 kilometer noordelijker gelegen, dan was het een Saint-Emilion Grand Cru geweest!

Opwinding in Bordeaux

09-04-2017

Primeurs : le millesime [sic!] 2016 s’annonce de haute volée. Au terme de la semaine des primeurs, tous les professionnels s’accordent sur la qualité exceptionnelle des vins.

Unique selling point?

06-04-2017

"Dourzame" ontwikkeling De woordspeling is misschien gemakkelijk, toch krijgt de term al zijn betekenis wanneer we de grootste wijngaard van de Dourovallei, met zijn 1006 hectares aan wijnstokken, ontdekken.

Nicht übertreiben

06-04-2017

Weingut Claes ǀ Mösel ǀ Deutschland Mededeling van ad Bibendum. Men heeft daar kennelijk meer met umlauts dan aan de Mosel zelf.

Wine Society - Verdienmodel

03-04-2017

Een nieuwe lente, een nieuw geluid! Het zijn weer mooie dagen in Nederwijnland nu de ene gratis lunch na de andere zich aankondigt. Het zijn echt ook verwarrende dagen. Inclusief schijnbare 1-aprilgrappen die geen grappen bleken te zijn. 

Recensie: Soep - Mariette Wijne

31-03-2017

Er zijn weinig gerechten die je zo divers kunt interpreteren (en dus maken) als soep. Wat voor de een soep is, is voor de ander een stoofgerecht en voor een derde een verfrissende kom koude gazpacho. Daarnaast heeft soep ontelbare kwaliteiten. Het laat zich makkelijk in grote(re) hoeveelheden maken, vaak is het goed te bewaren of in te vriezen en er zijn weinig mensen die je niet blij maakt met een kom soep.

Het wilde noorden van Zuid-Afrika: Wellington, Piekenierskloof en Skurfberg

30-03-2017

Constantia, Stellenbosch en Franschhoek zijn prachtig en staan symbool voor de Kaapse wijnbouw. Maar de Cape Winelands hebben ook een ruigere, minder toeristische kant. Daarvoor moet je noordwaarts, naar de oudere wijngaarden in wards en buitengebieden als Wellington, Piekenierskloof en het magische Skurfberg. De beloning: een aantal van de beste en origineelste Zuid-Afrikaanse wijnen.

The Queen of Burgundy

28-03-2017

Madame, as she is known to those close to her, has more style in her 80s than most women half her age. She may be petite in size but her intensity and charisma make most people feel small in her presence. She comes alive and the intensity in her blue eyes sharpen when she speaks about her vineyards or her wines. When I ask her how she manages to get so much intensity, depth and energy in her wines, she replies, “It is simple, I love my vines more than most people.”

Zo smaakt een ‘innnovatieve’ wijn

28-03-2017

The [wine] is rich golden in color and opens with intense aromas of ripe pineapple and toasted coconut with hints of toasted marshmallow and vanilla bean. Flavors of grilled pineapple, juicy peach, graham cracker and toffee follow, with baking spices and toasty oak. This rich, creamy, and concentrated wine has balanced acidity and a lingering finish that makes it perfect to enjoy on its own or with a variety of foods including English cheddar, cow’s milk blue cheese, grilled fish with lemon butter, roasted pork tenderloin, garden salad with gorgonzola and toasted pecans, shrimp scampi, and bacon-wrapped dates.

Prowein: ondergedompeld in drie dwaze wereldse wijndagen

25-03-2017

Vanuit de hele wereld stromen wijnmakers en andere wijnprofessionals naar die ene stad in Duitsland, Düsseldorf. Het is de grootste beurs denkbaar in Europa, ongeveer de oppervlakte van tien keer de hallen van de Rai in Amsterdam. Het lijkt net op de drie dwazen dagen van de Bijenkorf, mensen die dringen om naar binnen te komen en als bijen rond zoemen in de korf. Een soortgelijk gevoel bekruipt me in dit massale wijngebeuren. 

Van je collega’s moet je het maar hebben

21-03-2017

Ook dit jaar hebben we weer een Late Harvest van Viognier kunnen maken. Helaas mogen wij de term Vendange Tardive niet gebruiken omdat deze door de wijnboeren in de Elzas als merknaam is gedeponeerd. Het is wel apart dat de term ‘laat geoogst’ als merknaam kon worden vastgelegd, maar het is helaas niet anders. Vandaar dat wij de Engelse benaming Late Harvest hanteren.  

Luxe borrel met Lidl

21-03-2017

Voor elk borrelfestijn de juiste voorjaarswijn! Proef het voorjaar met onze luxe wijnen.  

Fucking busy

21-03-2017

Sergio Herman opent eind deze maand de deuren van AIRrepublic, zijn nieuwe restaurant in de haven van Cadzand. Reserveren kon sinds gisteren, maar de eerste maand zit het restaurant al meteen volgeboekt. Herman kondigde eind 2015 al aan dat hij plannen smeedde om een derde restaurant te openen in de haven van Cadzand, na Pure C en The Jane. Op 31 maart kunnen de eerste gasten de voeten onder tafel [schuiven] bij AIRrepublic.

De familie Mees is weer thuis…

17-03-2017

Nee, sorry, niet de familie Mees van de financieringen of zo, nee, de gevleugelde, de gevederde tak. Het eerste paartje is druk bezig te nestelen in onze voortuin. De locatie is ideaal, in de klimop tegen het hekwerk van onze tuin. Geen kat die er bij kan. Deze kleine gebeurtenis markeert een jaarlijks terugkerend moment: de lente. Belangrijk, want je weet: nieuwe lente, nieuwe wijn!

Reactie op column Job Seuren: Verbijstering

16-03-2017

Net zoals de heer Nijdam las ik met verbazing, of wellicht nauwkeuriger uitgedrukt verbijstering, het stuk van de heer Seuren in Perswijn.     In mijn optiek heeft Perswijn hier als publicatie de plank faliekant misgeslagen; de heer Seuren heeft dat naar mijn bescheiden mening op meer persoonlijk niveau gedaan. 

Column: Dit is geen stemadvies

15-03-2017

Weet u al wat u gaat stemmen? Nee, dit is geen stemadvies. Mijn ervaring is dat wijn en politiek zelden goed samengaan. Lekker uit eten gaan overstijgt politiek debat, daarom voelt zowel progressief links als conservatief rechts zich op zijn gemak in Café de Klepel, waar ik werk. Wel vraag ik me af hoe ik zou reageren als Geert Wilders voor mijn deur zou staan. Zou ik hem principieel weigeren? Hoe zou de eigenaar van de Münchense Bürgerbräukeller zich achteraf gevoeld hebben, wetend dat zijn zaak een rol speelde in wat zich tussen 1932 en 1945 afspeelde? 

Reactie op reactie Pieter Nijdam column Job Seuren

15-03-2017

Even voor de duidelijkheid: het wederzijdse respect tussen Pieter Nijdam en ondergetekende is er zeker, onverminderd groot en ook heilig. Vandaar ook dat wij (Vinoblesse) onze weigering (januari 2013) om nog langer proefflessen naar/voor proeverijen van de 'Telegraaf in samenwerking met Perswijn' in te zenden niet aan de grote klok hebben gehangen. Maar over onze motieven geen misverstand: 'medewerken aan een krant die in zo ongeveer alles indruist tegen onze eigen levensopvattingen, en zulks ook nog op meesttijds nare manier. Doen we niet meer aan mee', schreef ik aan Ronald de Groot.

Les coups de coeur van Les Vignes Buissonnières en Pic Saint Loup

14-03-2017

Er bestaat geen mooie Nederlandse vertaling voor, maar ‘les coups de cœur' zijn van die zaken die je even doen opleven, en je doen stilstaan bij het mooie van het leven. Je ziet het, je proeft het en je bent even verliefd.

Reactie op column Job Seuren: HYPOCRIET?

13-03-2017

Met verbazing las ik in de laatste Perswijn een column waarin Job Seuren importeurs oproept geen proefflessen meer te sturen naar De Telegraaf, om ‘afstand te nemen van wat niet deugt’. Zij zouden daarmee het voorbeeld volgen van enkele principiële importeurs die dat al zouden doen. 

De transparantie van het proefpanel Perswijn: te gast

10-03-2017

In mijn regenjas gestoken, trap ik hard door op de pedalen, de druppels vallen gestaag in mijn gezicht. Het is half acht. Over een half uur sluit ik aan bij het proefpanel van Perswijn, wekelijks beoordelen zij ingezonden wijnen op hun kwaliteit. Om de transparantie van het panel te waarborgen kan er iedere dinsdag een gast mee proeven. Ik ben benieuwd.

Subtiele maar essentiële nuance

10-03-2017

We proefden iets nieuws…: wijn met fruit, zo anders dan een fruitige wijn! Tjitske Brouwer en Marc Collard in hun Nieuwe Wijngids over de wijnen van Laurent Combier in Crozes-Hermitage.

Wine Society - Proficiat!

10-03-2017

Wat was het weer een fijn gebeuren, de proeverij van de Union des Grands Crus de Bordeaux in Krasnapolsky. Want ja, Bordeaux was, Bordeaux is en Bordeaux blijft. Anders dan vorig jaar hadden de leden van de UGCB ditmaal met 2014 een millésime in de aanbieding dat stukken beter smaakte dan het niet te hachelen 2013. Vandaar dat het aanbod aan hartige mondvermaakjes beperkt kon blijven tot naturel geserveerde bitterballen. Geen mosterd meer erbij en ook geen oriëntaalse vlammetjes met een zoetzuur papje. Bij 2013 is dat niet zo smaakbedervend, maar bij lekkere wijnen wel. Een compliment derhalve aan de organisatie voor deze wijze bijsturing van het hapjesbeleid. 

  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Banner Kwast tm 1 juni 2017
  • Winterhalter - t/m?
  • Riedel - doorlopend
  • Vinoblesse wijngids t/m april