Achtergrond & Interviews



Otto Lenselink start nieuw bedrijf

Otto Lenselink start nieuw bedrijf

01-01-2007

De flamboyante Gooise wijnhandelaar Otto Lenselink begint binnenkort met een nieuwe eigen zaak. Nog maar enkele maanden geleden stapte hij op bij het door hem opgerichte Fourcroy/Lenselink. Reden daarvoor was de al enige tijd aanslepende moeizame relatie met de nieuwe eigenaar, het Belgische Fourcroy. Zijn nieuwe wijnhandel gaat de naam Lenselink Selected dragen en wordt gevestigd in het monumentale Slot Zuylen in Oud Zuilen bij Utrecht. De opening is voorzien voor 1 maart aanstaande. Never a dull moment voor Lenselink!

Otto Lenselink start nieuw bedrijf

Otto Lenselink start nieuw bedrijf

01-01-2007

De flamboyante Gooise wijnhandelaar Otto Lenselink begint binnenkort met een nieuwe eigen zaak. Nog maar enkele maanden geleden stapte hij op bij het door hem opgerichte Fourcroy/Lenselink. Reden daarvoor was de al enige tijd aanslepende moeizame relatie met de nieuwe eigenaar, het Belgische Fourcroy. Zijn nieuwe wijnhandel gaat de naam Lenselink Selected dragen en wordt gevestigd in het monumentale Slot Zuylen in Oud Zuilen bij Utrecht. De opening is voorzien voor 1 maart aanstaande. Never a dull moment voor Lenselink!

Baarsma neemt Kaapkelder over

Baarsma neemt Kaapkelder over

22-12-2006

Vanaf 15 januari 2007 neemt Baarsma Wine Group Holding de distributie van het Kaapkelderassortiment over. Deze portfolio wordt geproduceerd door Distell, de grootste leverancier van kwaliteitswijnen in Zuid-Afrika. De overgang van de Distellwijnen is volgens Baarsma in goed overleg gegaan met de huidige distributeur Vinites. Zuid-Afrikaanse wijnen vertegenwoordigen nog steeds een belangrijk groeisegment voor de Nederlandse markt. De distributieovername van Kaapkelder maakt dan ook onderdeel uit van de groeistrategie van Baarsma Wine Group Holding.

Baarsma neemt Kaapkelder over

Baarsma neemt Kaapkelder over

22-12-2006

Vanaf 15 januari 2007 neemt Baarsma Wine Group Holding de distributie van het Kaapkelderassortiment over. Deze portfolio wordt geproduceerd door Distell, de grootste leverancier van kwaliteitswijnen in Zuid-Afrika. De overgang van de Distellwijnen is volgens Baarsma in goed overleg gegaan met de huidige distributeur Vinites. Zuid-Afrikaanse wijnen vertegenwoordigen nog steeds een belangrijk groeisegment voor de Nederlandse markt. De distributieovername van Kaapkelder maakt dan ook onderdeel uit van de groeistrategie van Baarsma Wine Group Holding.

Savourieën van Halvemaan

Savourieën van Halvemaan

18-12-2006

Een beetje zichzelf respecterende kok brengt tegenwoordig een duur uitziend kookboek uit. Om precies te zijn: laat zo'n kookboek uitbrengen. Of de beschreven recepten voor een amateurkok uitvoerbaar zijn, lijkt daarbij in de regel niet prioriteit nummer 1 te zijn. Die kookboeken lijken eerder bedoeld voor gebruik op de salon dan op de keukentafel. Zo niet bij John Halvemaan, een cuisinier die wars is van trendy celebritygedoe en al jaren gewoon zijn eigen gang gaat.

Broers Lurton uit elkaar

Broers Lurton uit elkaar

18-12-2006

De broers Jacques en François Lurton, flying winemakers in Bordeaux, Zuid-Frankrijk, Spanje, Chili en Argentinië gaan na jaren van samenwerking uit elkaar. Het door hen opgerichte bedrijf JFL komt volledig in handen van François, die de aandelen van Jacques heeft overgenomen. Jacques zal wel oenologische adviezen aan JFL blijven verlenen. Verder gaat hij zich bezighouden met de leiding van de familiebezittingen in Bordeaux en met de ontwikkeling van zijn eigen wijngoed in Australië.

Uitgelicht: vergeten wijnen

Uitgelicht: vergeten wijnen

18-12-2006

Rioja produceert mooie rode wijnen, die over de hele wereld een zeer goede bekendheid en reputatie genieten. De top Rioja's van de betere bodega's kunnen heel oud worden, vooral de Gran Reserva's. In het charmante gezelschap van Maria Jose Lopez de Heredia dronk ik deze zomer in Haro Rioja een rodeVina Bosconia Gran Reserva uit 1947 van de bodega van mijn tafeldame. Een goddelijk mooie wijn, bijna 60 jaar oud, maar nog altijd zeer vol en krachtig, met mooie zachte tannines bessen en chocola. Vergelijkbaar met een grote Bordeaux, bijvoorbeeld een Latour uit 1945.

Gegeten en gedronken

Gegeten en gedronken

18-12-2006

Wijn en spijs is hot, maar persoonlijk grijpt het mij langzamerhand naar de strot. Vijf en twintig jaar geleden zat ik op de Hotelschool, en kreeg mijn eerste lessen over wijn. Toen al viel het mij op dat de wijn-spijs lessen wel erg onwetenschappelijk  waren ingericht. Zo van: soms is contrastwerking fijn, soms echter mogen het gerecht en de wijn ook in elkaars verlengde liggen. Het trof mij toen al als klinkklare onzin. En dan te bedenken dat de keuken in die tijd nog overzichtelijk was. De Klassieke Franse keuken zette nog de toon, hoewel enkele deugnieten inmiddels de Nouvelle Cuisine hadden omarmd.

Savourieën van Halvemaan

Savourieën van Halvemaan

18-12-2006

Een beetje zichzelf respecterende kok brengt tegenwoordig een duur uitziend kookboek uit. Om precies te zijn: laat zo'n kookboek uitbrengen. Of de beschreven recepten voor een amateurkok uitvoerbaar zijn, lijkt daarbij in de regel niet prioriteit nummer 1 te zijn. Die kookboeken lijken eerder bedoeld voor gebruik op de salon dan op de keukentafel. Zo niet bij John Halvemaan, een cuisinier die wars is van trendy celebritygedoe en al jaren gewoon zijn eigen gang gaat.

Broers Lurton uit elkaar

Broers Lurton uit elkaar

18-12-2006

De broers Jacques en François Lurton, flying winemakers in Bordeaux, Zuid-Frankrijk, Spanje, Chili en Argentinië gaan na jaren van samenwerking uit elkaar. Het door hen opgerichte bedrijf JFL komt volledig in handen van François, die de aandelen van Jacques heeft overgenomen. Jacques zal wel oenologische adviezen aan JFL blijven verlenen. Verder gaat hij zich bezighouden met de leiding van de familiebezittingen in Bordeaux en met de ontwikkeling van zijn eigen wijngoed in Australië.

Uitgelicht: vergeten wijnen

Uitgelicht: vergeten wijnen

18-12-2006

Rioja produceert mooie rode wijnen, die over de hele wereld een zeer goede bekendheid en reputatie genieten. De top Rioja's van de betere bodega's kunnen heel oud worden, vooral de Gran Reserva's. In het charmante gezelschap van Maria Jose Lopez de Heredia dronk ik deze zomer in Haro Rioja een rodeVina Bosconia Gran Reserva uit 1947 van de bodega van mijn tafeldame. Een goddelijk mooie wijn, bijna 60 jaar oud, maar nog altijd zeer vol en krachtig, met mooie zachte tannines bessen en chocola. Vergelijkbaar met een grote Bordeaux, bijvoorbeeld een Latour uit 1945.

Gegeten en gedronken

Gegeten en gedronken

18-12-2006

Wijn en spijs is hot, maar persoonlijk grijpt het mij langzamerhand naar de strot. Vijf en twintig jaar geleden zat ik op de Hotelschool, en kreeg mijn eerste lessen over wijn. Toen al viel het mij op dat de wijn-spijs lessen wel erg onwetenschappelijk  waren ingericht. Zo van: soms is contrastwerking fijn, soms echter mogen het gerecht en de wijn ook in elkaars verlengde liggen. Het trof mij toen al als klinkklare onzin. En dan te bedenken dat de keuken in die tijd nog overzichtelijk was. De Klassieke Franse keuken zette nog de toon, hoewel enkele deugnieten inmiddels de Nouvelle Cuisine hadden omarmd.

Winnaars Amsterdamse huiswijncompetitie

Winnaars Amsterdamse huiswijncompetitie

12-12-2006

Op een druilerige maandagavond was het feest in restaurant hotel de Goudfazant in Amsterdam. De Amsterdamse Huiswijncompetitie kwam ten einde, er moesten prijzen uitgereikt worden. Restaurantgids Iens had, in samenwerking met Cuno van 't Hoff, een mooie proeverij in petto voor de bezoekers. Het oversteken van het IJ bleek voor de gasten geen probleem. Het was af en toe zo druk dat je moeilijk van de ene kant naar de andere kant van de zaal kwam. Het mocht de pret gelukkig niet drukken. Ondanks de volle zaal was het prima in orde met de atmosfeer.

Winnaars Amsterdamse huiswijncompetitie

Winnaars Amsterdamse huiswijncompetitie

12-12-2006

Op een druilerige maandagavond was het feest in restaurant hotel de Goudfazant in Amsterdam. De Amsterdamse Huiswijncompetitie kwam ten einde, er moesten prijzen uitgereikt worden. Restaurantgids Iens had, in samenwerking met Cuno van 't Hoff, een mooie proeverij in petto voor de bezoekers. Het oversteken van het IJ bleek voor de gasten geen probleem. Het was af en toe zo druk dat je moeilijk van de ene kant naar de andere kant van de zaal kwam. Het mocht de pret gelukkig niet drukken. Ondanks de volle zaal was het prima in orde met de atmosfeer.

  • Riedel - doorlopend
  • WijnSpijs Wandeling - doorlopend
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • WINO - doorlopend
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner