Andermans woordenLuidruchtige sneeuw

Luidruchtige sneeuw

26-04-2016

's Winters sneeuwt het hier dat het kraakt, maar ‘s zomers heeft het de meeste zonnige dagen en het warmste klimaat van Oostenrijk. Mededeling in een folder van Gall&Gall over bijzondere meteorologische omstandigheden in Andau in het Burgenland.

Thrilling wine!

Thrilling wine!

25-04-2016

I’m not sure how a wine can take on the character of a psychological thriller, but this one has. The ‘unhinged’ – almost savage – energy of flavours in Ojai’s (pronounced ‘oh-hi’) Syrah is mesmerising: cedar, incense, spice and a deep, rich, red meatiness, like an oxtail stew that has simmered for hours. [...]

De vrouw Californië

De vrouw Californië

12-04-2016

California has grown up. There’s still a little Beyoncé in her step, but her inner Grace Kelly has started to be revealed. Karen MacNeil op Decanter.com.

Zeker weten: prijzen omhoog

Zeker weten: prijzen omhoog

11-04-2016

Une seule certitude: Le prix des primeurs 2015, inévitablement à la hausse. Commentaar op Vitisphère.com. naar aanleiding van de primeurproeverijen in Bordeaux.

Druivengaard of wijngaard?

Druivengaard of wijngaard?

01-04-2016

In de rubriek ‘Gesignaleerd’ in het januarinummer [van het taalmagazine Onze Taal] merkt Anton C. Zeven op dat het woord palmolieplantage eigenlijk onlogisch of zelfs fout is; verbouwen immers geen palmolie, en dus zou het oliepalmplantages moeten zijn. [...]

Italiaanse chaos

Italiaanse chaos

29-03-2016

Martini Prosecco Deze komt uit de Veneto regio Fruili. ‘Hoogstandje’ in de actiefolder van Gall & Gall. Kan het nog knulliger?

Fel realistisch

Fel realistisch

25-03-2016

Château Latour 2000 release price earns praise Kop boven een artikel op Decanter.com. Latour wordt daarin door handelaren geprezen om de vermeend redelijke prijs voor zijn zojuist op de markt gebrachte 2000. [...]

Visvriendelijke wijnbouw

Visvriendelijke wijnbouw

17-03-2016

Coturri recognized for salmon-friendly vineyards. Kop in de Sonoma Index-Tribune boven een artikel over de inspanningen van wijngaardmanager Phil Coturri voor een milieuvriendelijke wijnbouw en, daarmee samenhangend, een goede waterkwaliteit.

Voor heel grote eters

Voor heel grote eters

14-03-2016

Pallet van Nederlandse schaal- en schelpdieren. Menukaart van restaurant De Klok in Leiden. Over genereuze portionering gesproken!

Vloeistof tot nadenken

Vloeistof tot nadenken

08-03-2016

Wat is wijn? Het is de favoriete retorische vraag van Ferran Adrià. Een drank, zul je denken. Ja, zegt Adrià dan, als je het (sic) in een glas doet wel. “Maar wat als ik er een saus van maak? Of ijs. Dus ik vraag nogmaals: wat is wijn?” Het antwoord waar hij naar zoekt is: wijn is een bewerking van gefermenteerde druiven. “Dus wat is er mis met tomatensaus uit een pakje”, vraagt hij dan. “Je maakt de wijn toch ook niet zelf?” Kok en filosoof Ferran Adrià in NRC.

Luxe wijnen

Luxe wijnen

04-03-2016

2014 Pays d’Oc Chardonnay 3 flessen voor 10.- Aanbieding in het lentenummer van Lidl Delicieux (sic) onder een wat merkwaardige noemer.

Historisch onbenul

Historisch onbenul

29-02-2016

De Romeinen danken we op onze blote knieën voor het uitvinden van de wijnbouw. Rubriek ‘Expert in 5 minuten’ in het magazine Proef! van Gall & Gall over wijnvaten. Helaas blijkt historische expertise bij Gall & Gall ver te zoeken. Ze hebben daar kennelijk nog nooit gehoord van Grieken, Phoeniciërs en volkeren rond de Kaukasus die al veel eerder wijn maakten.    

Einde van een tijdperk

Einde van een tijdperk

15-02-2016

In 2016 verandert Proefschrift zijn manier van verschijnen. Dit jaar gaat Proefschrift namelijk bijna volledig digitaal. Wijnmagazine Proefschrift gaat immers met zijn tijd mee en kan u daardoor nog actueler en sneller wijnnieuws brengen dan tot nu toe het geval was! [...]

Misplaatste interessantdoenerij

Misplaatste interessantdoenerij

08-02-2016

Every year the team of AIX selects only the best grapes to ensure they can create the ultimate unique rosé experience. The colour of 2015 almost hypnotizes and brings a palette of attractive shades of pink embraced with an intense exterior. The nose is carrying on the tradition of the authentic flavour of the (sic!) Provence and releases an (sic!) unique sense of red grapefruit, yellow roses, white peach, juniper and wild strawberries. [...]

Zo hoort het

Zo hoort het

27-01-2016

Serveren is anticiperen. Roberta Schira, Italiaans culinair schrijfster en restaurantcritica van de Italiaanse krant Corriere della Sera, in haar boek ‘7 Regels om een goede keuken te (h)erkennen’. (Verplichte lectuur voor alle zelfbenoemde restaurantrecensenten die Nederland rijk is!)

Wensdenken?

Wensdenken?

27-01-2016

Wereldmuseum Restaurant Amsterdam Blunder in de Jaargids Wijn van Proefschrift. De – verdiende – winnaar van de Gault&Millau Award voor de Wijnkaart van het Jaar ligt immers niet aan de Amstel, maar aan de Nieuwe Maas. Rotterdamser krijg je het niet...

Beter goed origineel dan slecht gekopieerd

Beter goed origineel dan slecht gekopieerd

26-01-2016

Fine de Clair en kippendij • zeewierboter • zuring Gerechtomschrijving met een joekel van een fout. Het is immers ‘claire’, met een -e. Bij Rijk’s in Amsterdam staat echter al maandenlang ‘fine de clair’ op het menu. Dat deze beginnersfout klakkeloos is overgenomen in een quasi studieus artikel met hoog Gault&Millau gehalte over een etentje bij Rijk’s in de Proefschrift Jaargids Wijn geeft dubbel te denken.

Kernwaarden

Kernwaarden

25-01-2016

Samen gaan we voor succes. We innoveren en stellen jou (!) centraal. We zijn open, eerlijk en to the point. Gisteren (?), vandaag en in de toekomst. Mededeling van Walraven Sax ter gelegenheid van de nieuwe huisstijl. Moeten we waarschijnlijk ‘conceptueel’ zien. Zucht...

Perfecte proefcondities

Perfecte proefcondities

19-01-2016

Geachte relatie, Zondag en maandag zijn twee optimale dagen om wijn te proeven. Volgens de biologisch biodynamische (sic!) wijnkalender zijn er op zondag 17/1 en maandag 18/1 zelfs alle perfecte condities! Dit hebben we natuurlijk zo gepland!

Importeur brouwt er weinig van

Importeur brouwt er weinig van

11-01-2016

Ten noorden van Paarl, op de weg naar Wellington, brouwt (sic!!!)voormalig beroepsgolfer Marcel van der Walt, er sinds 1988 van (sic) de beste wijnen in de Kaap. De familie Van der Walt verblijft sinds 1727 in de Kaap en is afkomstig uit het gelijknamige Veenwouden in Friesland. Pijnlijk kromme tekst van Rouseu, de Belgische importeur van het Zuid-Afrikaanse wijnbedrijf Veenwouden.

Apart diner

Apart diner

06-01-2016

Plan Uw Laatste Avondmaal Bezoek Uitnodigend bedoelde mededeling in kreupel Nederlands op de site getyourguide.nl voor een bezoek aan restaurant Il Cenacolo te Verona. Cenacolo betekent overigens ‘Laatste Avondmaal’, zoals afgebeeld in het interieur van het restaurant.

Bij de verkeerde partij?

Bij de verkeerde partij?

29-12-2015

If I’m president, we’re gonna drink more. Republikein Lindsey Graham tijdens zijn campagne als voormalig kandidaat voor het Amerikaans presidentschap. Welke Nederlandse politicus durft iets vergelijkbaars te zeggen?

Overbodig Engels

Overbodig Engels

29-12-2015

Nieuwe lay-out Nouveau design Tweetalig Engels op de omslag van de Michelingids 2016 voor België en Luxemburg. Nooit gehoord van ‘opmaak’ en ‘mise en page’?

Valse bescheidenheid?

Valse bescheidenheid?

14-12-2015

The Jane: ‘Het was nooit onze ambitie om dit te bereiken.’ Chef Nick Bril van The Jane in Antwerpen op de site van De Standaard. Hij ontving zijn tweede Michelinster na nog maar 20 maanden open te zijn. Maar wat was de ambitie van Bril en Sergio Herman dan wel?

De essentie van de Nouvelle Cuisine?

De essentie van de Nouvelle Cuisine?

14-12-2015

Niets op het bord, alles op de rekening. Geniale one liner van Paul Bocuse in ‘Au Revoir to All That: Food, Wine and The End of France’ van Michael Steinberger. Door Peter Vermaas geciteerd in De Luxe van NRC, gewijd aan de Parijse ***groentekok Alain Passard. Passard is een groot bewonderaar van Bocuse. 

  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • Vinoblesse wijngids t/m april
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • WINO - doorlopend