Eten & DrinkenRecensie: Soep - Mariette Wijne

Recensie: Soep - Mariette Wijne

31-03-2017

Er zijn weinig gerechten die je zo divers kunt interpreteren (en dus maken) als soep. Wat voor de een soep is, is voor de ander een stoofgerecht en voor een derde een verfrissende kom koude gazpacho. Daarnaast heeft soep ontelbare kwaliteiten. Het laat zich makkelijk in grote(re) hoeveelheden maken, vaak is het goed te bewaren of in te vriezen en er zijn weinig mensen die je niet blij maakt met een kom soep.

Recensie: Ontbijt - Mara Grimm

Recensie: Ontbijt - Mara Grimm

11-01-2017

Een boek schrijven over het ontbijt doe je niet omdat het heel hard nodig is. Dat doe je vooral uit liefde. Mara heeft een uiteenlopende reeks boeken op haar naam staan. Haar studie Nederlands sloot ze af met een scriptie over kookboeken in Oorlogstijd. Vervolgens werkte ze voor onder andere Elle Eten, Delicious en Lekker. Daarnaast maakt ze boeken over bekende restaurants als de Supperclub, Pure C en Oud Sluis. Ze werkte ook veel samen met Sergio Herman, ze volgde hem onder andere een jaar lang voor haar boek 'Desire'.

Uitgelezen: Portwein

Uitgelezen: Portwein

09-01-2017

Wie is er tegenwoordig nog in staat en bereid om Duits te lezen? Waarom zou je eigenlijk Duits lezen, nu Engels heilig verklaard is als wereldtaal? Er zijn tal van goede redenen aan te voeren waarom beheersing van het Duits, net als trouwens van het Frans, nuttig is. Om nog te zwijgen van het verrijkende element daarvan. 

Koken met gezond verstand - Jeroen Meus

Koken met gezond verstand - Jeroen Meus

03-01-2017

Sinds ik Jeroen Meus voor de eerste keer 'dagelijkse kost' op één zag presenteren was ik verkocht. Fan werd ik toen hij me met een charmante blik in de camera toefluisterde dat 'de gehaktballetjes moesten rusten, want die zijn kei moe'. Hij presenteert dit programma sinds 2010.

Tien mooie Champagnes tot 50euro voor de feestdagen

Tien mooie Champagnes tot 50euro voor de feestdagen

21-12-2016

Champagne. Mmmm, Champagne. Een wijn waar we bijna naar kijken als naar een guilty pleasure. Groot gemaakt door marketing, onder aanvoering van de wijnen van de LVMH-groep, zoals Moët & Chandon en Veuve Clicquot. Maar per saldo is goede champagne, als je door de marketing heen kijkt, gewoon de mooiste bubbel die er is. 

Tijd voor (nog meer) champagne!

Tijd voor (nog meer) champagne!

14-12-2016

Aanbevolen, (redelijk) betaalbare champagnes van kleine(re) importeurs. In de laatste Perswijn van dit jaar 2016 (Nº 8 jaargang 29) staan al zo’n 80 proefnotities van heerlijke champagnes tot € 50,00, maar van champagne krijgen we bij Perswijn nooit genoeg. Dus hier nog meer aanbevelingen. 

Recensie: Pasta Stefano Cavallari (Spaghetteria)

Recensie: Pasta Stefano Cavallari (Spaghetteria)

07-12-2016

Het recept voor de restaurants van de 'Spaghetteria' is eenvoudig. Men neme een Italiaan die het koken leerde van zijn 'Nonna' (oma) en die vervolgens met een koksopleiding zijn kennis en vaardigheden compleet maakte. 

nieuwe standaard: de grote Kleyn

nieuwe standaard: de grote Kleyn

28-10-2016

Onno Kleyn is inmiddels bijna zestig jaar en ongeveer de helft daarvan schrijft hij over over culinaire zaken. De liefde voor eten zat er al vroeg in, als vijfjarige nodigde hij de halve familie al uit voor het eten. Een paar jaar later kreeg hij zijn eerste kookboek. Zijn eerste zelfgemaakte gerecht was een soort wentelteefje bestrooid met suiker en kaneel.

Kaas & wijn

Kaas & wijn

05-09-2016

Regelmatig proeven Wendy Otting (kaasspecialist) en Anda Schippers (kaasverslaafde) één kaas met zes wijnen. Deze keer ligt er een kaas van de buren op de plank: Achelse blauwe.

Recept: Risotto met Pesto en Paddestoel

Recept: Risotto met Pesto en Paddestoel

31-05-2016

Eigenlijk is risotto gemaakt van zelf getrokken bouillon en op smaak gebracht met alleen boter en parmezaanse kaas al lekker genoeg. Comfort food pur sang! Maar de toevoegingen van pesto en de gevulde paddestoelen geven het gerecht wel een complexer en gevarieerder smaakpallet. De basilicum en knoflook geven een licht pittige groene smaak en de paddestoelen voegen een  aardse smaak en een bittertje toe.

Recept: Geitenkaas en Caponata

Recept: Geitenkaas en Caponata

27-05-2016

De mousse van geitenkaas is romig en fris, de toevoeging van honing geeft hem een zoetje. De caponata daarentegen is hartig door de olijf, kappertjes en knoflook, maar ook fris door de tomaat en bleekselderij. Het overheersende smaakpallet hier is fris en romig, met een zoetje. Een heerlijk klein gerecht voor een mooie dag in mei.

Recept: Rogvleugel

Recept: Rogvleugel

02-05-2016

Rog is een heerlijke vis, dat wil zeggen: zijn 'vleugels' zijn heerlijk. De rest is de moeite niet of soms zelfs giftig. Rog is ook een precaire vis: hij moet echt vers zijn. En dat ruik je heel makkelijk aan de dikke kant van de rog. Op het kraakbeen daar ontstaat als eerste een sterke ammoniak lucht als de vis niet helemaal vers is. Ruik je alleen de zee dan moet je dit mooie stukje vis echt niet laten liggen.

Kalfswang met kokossaus

Kalfswang met kokossaus

11-04-2016

Kalfswang is een populair product in de restaurantkeuken: het is betaalbaar, makkelijk te bereiden en omdat het vlees vol bindweefsel (en een beetje vet) zit kun je het onmogelijk droogkoken. Ook deze kalfswang is heerlijk zacht en sappig. De smaak is mild met een accent van de venkel en gember en natuurlijk de vleessmaak van de wang en de bouillon.

\'Simply  Nigella\' simpelweg heerlijk

'Simply Nigella' simpelweg heerlijk

22-03-2016

Dit kookboek ligt al een tijd klaar om te bespreken. Niet iedereen is fan van Nigella. Maar hetzelfde geldt voor Jamie of Ottolenghi. Er zijn zelfs mensen die Nigella al voorzichtig hadden afgeschreven. Toch lukt het  Nigella Lawson telkens weer zichzelf haast opnieuw uit te vinden.

Kaas & Wijn: Shropshire Blue

Kaas & Wijn: Shropshire Blue

11-03-2016

Regelmatig proeven Wendy Otting (kaasspecialist) en Anda Schippers (kaasverslaafde) één kaas met zes wijnen. Deze keer vieren zij een umami-feestje met een heerlijke Shropshire Blue.

Gegeten & Gedronken: Vineum

Gegeten & Gedronken: Vineum

29-02-2016

In het pand waar jarenlang het bekende Rotterdamse etablissement La Enoteca gevestigd was, heeft tegenwoordig een ander wijnrestaurant zijn domicilie, Vineum. Die naam doet al iets vermoeden. En inderdaad, eigenaar David van Steenderen richt zich met zijn zaak bewust richt op eters met een meer dan gemiddelde belangstelling voor wijn. Hij importeert zelf trouwens ook.

Kaas & Wijn: Vacherin du Mont d\'Or

Kaas & Wijn: Vacherin du Mont d'Or

15-02-2016

Regelmatig proeven Wendy Otting (kaasspecialist) en Anda Schippers (kaasverslaafde) één kaas met zes wijnen. Deze keer gaat het mes, of beter gezegd de lepel, in een Vacherin du Mont d’Or.

De beste lunch van het jaar

De beste lunch van het jaar

16-12-2015

Nee, ik ga geen toppers van 2015 noemen, zoals waarde collega Van Heusden dat wel doet. Dit is gewoon de juiste kop voor de meest bijzondere lunch van dit jaar: de wijnen van Kracher met desserts van Bord’Eau. Het bloedsuikergehalte liep beduidend op gedurende vijf briljante gangen, maar dat hadden de genodigden er graag voor over.

Michelingids 2016: een niveau om trots op te zijn

Michelingids 2016: een niveau om trots op te zijn

14-12-2015

Jammer voor de andere Nederlandse restaurantgidsen die het zo dapper blijven proberen, maar er is – ondanks de kritiek die je ook op een (zelf)verklaard instituut kunt hebben – toch echt maar één die er werkelijk toe doet: de Guide Rouge, alias de Michelingids.

Culinaire bubbels

Culinaire bubbels

04-12-2015

Nederlanders staan bekend om hun zeer beperkte consumptie van Champagne. De hoogtijdagen van deze koolzuurhoudende alcoholische drank zijn nog steeds de laatste dagen van december. Waarbij de slechte combinatie van oliebollen en een glas bubbels elk jaar opnieuw garant staat voor een fikse kater. Ontzettend jammer en een gemiste kans, want een goed glas Champagne en een zorgvuldig klaargemaakt gerecht zijn een match made in heaven!

Kaas & wijn: Brillat Savarin

Kaas & wijn: Brillat Savarin

05-10-2015

Regelmatig proeven Wendy Otting (kaasspecialist) en Anda Schippers (kaasverslaafde) één kaas met zes wijnen. In deze aflevering: een heerlijk romige triple crème: Brillat Savarin.

Gegeten en gedronken: le VIN\'x

Gegeten en gedronken: le VIN'x

25-09-2015

Passie. Een ander woord is er niet voor het aanstekelijke enthousiasme waarmee Marieke Vennix haar restaurant-wijnbistro le VIN’x drijft. Als ben je nog zo’n zuurpruim, bij deze gastvrouw moet je je wel thuis voelen. De geboren en getogen Bossche opende in oktober 2014 haar eigen zaak in het centrum van de Brabantse hoofdstad en vervulde daarmee een van haar grote wensen. En om direct maar te zeggen waar alles om draait: wijn!

Gegeten en Gedronken: Restaurant Fitzgerald

Gegeten en Gedronken: Restaurant Fitzgerald

28-06-2015

Je moet het maar durven: je restaurant vernoemen naar een alcoholist die zich vroegtijdig dood gedronken heeft. Danny Gonzalez heeft dat gedaan met zijn zaak in Rotterdam. De naam is een hommage aan de Amerikaanse schrijver F. Scott Fitzgerald, auteur van The Great Gatsby en bekend om de gevleugelde uitspraak ‘Too much of anything is bad, but too much Champagne is just right.’

Gegeten & Gedronken: De Fuik

Gegeten & Gedronken: De Fuik

01-06-2015

Bij restaurant De Fuik in Aalst steken ze hun ambitie niet onder stoelen of banken: terugkeer naar het allerhoogste niveau met ‘topgastronomie op een unieke locatie’. Onderdeel van de aanpak om dat waar te gaan maken is een flexibel menuconcept waarbij de gast niet meer gebonden is aan de traditionele kaartindeling met gerechten à la carte en aan vaste menu’s, maar vrije keuze heeft. 'Gegeten & Gedronken' ging op onderzoek uit.

Tartaar van rode biet

Tartaar van rode biet

15-05-2015

Een heel simpel, maar verrassend smakelijk vegetarisch voorgerecht. En gezond: we voorspellen dat de rode biet binnenkort - samen met boerenkool, zuurkool en walnoten - toegelaten zal gaan worden tot de categorie 'superfoods'! Dit gerecht heeft de aardse smaak van de winter en de frisse zuren van de aankomende lente.

  • Santa Rita - t/m april 2017
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • Riedel - doorlopend
  • Vinoblesse wijngids t/m april
  • Banner Kwast tm 1 juni 2017