11

Wijn van de week: Cono Sur

Wijn van de Week: Sauvignon blanc 2006, Cono Sur
In het verleden vonden we veel trendsettende wijnen in de Oude Wereld, die hun evenbeeld vonden in wijnen van de Nieuwe Wereld. Tegenwoordig vinden ook wijnen uit de Nieuwe Wereld elders hun navolgers. Nieuw-Zeeland brengt Sauvignon blancs voort met een heel eigen karakter. Maar, goedkoop zijn ze niet. Wie de nieuwe jaargang Cono Sur Sauvignon blanc koopt, waant zich in Nieuw-Zeeland, maar voor een heel sympathieke prijs.

Wijn van de Week: Sauvignon blanc 2006, Cono Sur

In het verleden vonden we veel trendsettende wijnen in de Oude Wereld, die hun evenbeeld vonden in wijnen van de Nieuwe Wereld. Tegenwoordig vinden ook wijnen uit de Nieuwe Wereld elders hun navolgers. Nieuw-Zeeland brengt Sauvignon blancs voort met een heel eigen karakter. Maar, goedkoop zijn ze niet. Wie de nieuwe jaargang Cono Sur Sauvignon blanc koopt, waant zich in Nieuw-Zeeland, maar voor een heel sympathieke prijs.

De proevers aan tafel zijn er heilig van overtuigd: heerlijk geurig en geparfumeerd, kruisbessen en superfruit. Typisch Nieuw-Zeelandse Sauvignon, geen twijfel mogelijk. Op het moment dat de geblindeerde fles wordt onthuld, is de verrassing dan ook groot: geen wijn uit Nieuw-Zeeland, maar een echte Chileen. Cono Sur maakt de laatste jaren naam met dit soort verrassende wijnen. Ook de pinot noir is fraai, terwijl deze Bourgogne-druif het op veel plaatsen maar matig doet. Deze Sauvignon Blanc 2006 stuift het glas uit, is fris en supersappig, met heerlijk fruit, kruisbessen en een milde smaak, droog zonder te streng te zijn. Geen wijn om te bewaren, maar om direct te genieten, als een aperitief misschien, maar zelfs geschikt voor bij kip of een mooie salade met vis. Heerlijk.

Cono Sur, Sauvignon blanc 2006, Central Valley
Mitra, € 5,99 http://www.mitra.nl/



Wijn van de week: Cono Sur

Wijn van de week: Cono Sur

22-12-2006

Wijn van de Week: Sauvignon blanc 2006, Cono SurIn het verleden vonden we veel trendsettende wijnen in de Oude Wereld, die hun evenbeeld vonden in wijnen van de Nieuwe Wereld. Tegenwoordig vinden ook wijnen uit de Nieuwe Wereld elders hun navolgers. Nieuw-Zeeland brengt Sauvignon blancs voort met een heel eigen karakter. Maar, goedkoop zijn ze niet. Wie de nieuwe jaargang Cono Sur Sauvignon blanc koopt, waant zich in Nieuw-Zeeland, maar voor een heel sympathieke prijs.

Wijn van de week: Bournet brut

Wijn van de week: Bournet brut

08-12-2006

Er zijn veel verschillende mousserende wijnen te koop, van overal ter wereld. Maar Frankrijk blijft toch de leidende rol opeisen, met daarna natuurlijk Spanje met zijn aantrekkelijke Cava’s. Belangrijkste Franse streken voor mousserend –naast de Champagne uiteraard- zijn de Loire natuurlijke, met goede mousseux op basis van bijvoorbeeld de chenin-blanc-druif, de Elzas met zijn populaire Crémant d’Alsace, de Crémant de Bourgogne natuurlijk en de wat minder bekende Crémant de Die

Wijn van de week: Bournet brut

Wijn van de week: Bournet brut

08-12-2006

Er zijn veel verschillende mousserende wijnen te koop, van overal ter wereld. Maar Frankrijk blijft toch de leidende rol opeisen, met daarna natuurlijk Spanje met zijn aantrekkelijke Cava’s. Belangrijkste Franse streken voor mousserend –naast de Champagne uiteraard- zijn de Loire natuurlijke, met goede mousseux op basis van bijvoorbeeld de chenin-blanc-druif, de Elzas met zijn populaire Crémant d’Alsace, de Crémant de Bourgogne natuurlijk en de wat minder bekende Crémant de Die

Wijn van de Week: Caliterra 2005, Carmenère

Wijn van de Week: Caliterra 2005, Carmenère

17-09-2006

Het roer is om bij CaliterraHet Chileense bedrijf Caliterra ontstond ooit als een 50-50 joint-venture tussen de Chileen Eduardo Chadwick (eigenaar van Errazuriz) en de Amerikaan Robert Mondavi. De samenwerking kwam op losse schroeven te staan door de overname van Mondavi door gigant Constellation. Chadwick geloofde in het project en besloot de helft van Mondavi over te nemen. Tegelijk werden de plannen om vooral véél te verkopen drastisch bijgesteld en werd de kwaliteit van de wijnen verbeterd.

Wijn van de Week: Caliterra 2005, Carmenère

Wijn van de Week: Caliterra 2005, Carmenère

17-09-2006

Het roer is om bij CaliterraHet Chileense bedrijf Caliterra ontstond ooit als een 50-50 joint-venture tussen de Chileen Eduardo Chadwick (eigenaar van Errazuriz) en de Amerikaan Robert Mondavi. De samenwerking kwam op losse schroeven te staan door de overname van Mondavi door gigant Constellation. Chadwick geloofde in het project en besloot de helft van Mondavi over te nemen. Tegelijk werden de plannen om vooral véél te verkopen drastisch bijgesteld en werd de kwaliteit van de wijnen verbeterd.

Wijn van de week: Chablis 2005, William Fèvre

Wijn van de week: Chablis 2005, William Fèvre

17-08-2006

Met een artikel over de nieuwe Esprit van Chablis van de hand van Gert Crum, mooie recepten en wijn/spijscombinaties van Gerard Reijmer en uitgebreide proefnotities van de wijnen van de streek wordt de bijzondere wijnstreek Chablis in het komende nummer van Perswijn, dat deze week uitkomt, eens goed in het zonnetje gezet. Veel aandacht voor een streek waar geweldige wijnen worden gemaakt –naast overigens nog steeds matige- die uitblinken door spanning, frisheid, kracht en balans.

Wijn van de week: Chablis 2005, William Fèvre

Wijn van de week: Chablis 2005, William Fèvre

17-08-2006

Met een artikel over de nieuwe Esprit van Chablis van de hand van Gert Crum, mooie recepten en wijn/spijscombinaties van Gerard Reijmer en uitgebreide proefnotities van de wijnen van de streek wordt de bijzondere wijnstreek Chablis in het komende nummer van Perswijn, dat deze week uitkomt, eens goed in het zonnetje gezet. Veel aandacht voor een streek waar geweldige wijnen worden gemaakt –naast overigens nog steeds matige- die uitblinken door spanning, frisheid, kracht en balans.

Wijn van de Week: Thieuley 2005, wit

Wijn van de Week: Thieuley 2005, wit

25-06-2006

Bij Thieuley, in La Sauve, wordt heel nauwkeurig gekeken naar het wijnmaken. Niet zo gek, want op Thieuley maken de zussen Courselle veel wit, en daarbij is de keldertechniek van groot belang. Het vele wit is een erfenis van hun grootvader, die de Côtes de Castillon verliet om zich in Entre-deux-Mers te vestigen, en van hun vader, die ook graag wit maakte. Geen probleem: de gezusters maken gewoon heel goede witte wijn –maar ze noemen hem Bordeaux en geen Entre-deux-Mers, in verband met het bedroevende imago.

Wijn van de Week: Thieuley 2005, wit

Wijn van de Week: Thieuley 2005, wit

25-06-2006

Bij Thieuley, in La Sauve, wordt heel nauwkeurig gekeken naar het wijnmaken. Niet zo gek, want op Thieuley maken de zussen Courselle veel wit, en daarbij is de keldertechniek van groot belang. Het vele wit is een erfenis van hun grootvader, die de Côtes de Castillon verliet om zich in Entre-deux-Mers te vestigen, en van hun vader, die ook graag wit maakte. Geen probleem: de gezusters maken gewoon heel goede witte wijn –maar ze noemen hem Bordeaux en geen Entre-deux-Mers, in verband met het bedroevende imago.

  • WINO - doorlopend
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend
  • Santa Rita - t/m april 2017
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2