NieuwsOntdek de Nieuwe Wereld: de masterclasses - deel 2

Ontdek de Nieuwe Wereld: de masterclasses - deel 2

09-05-2011

In een korte serie zal de komende weken, in aanloop naar het evenement "Ontdek de Nieuwe Wereld", iets meer verteld worden over de bedrijven en personen achter de masterclasses die er te volgen zijn. Wat is de karakteristiek van deze bedrijven, hun wijnen, en de plekken op de wereld waar deze wijnen worden gemaakt? Deze week: Bodega Saurus uit ArgentiniŽ en Weltevreden Estate uit Zuid-Afrika.

Ontdek de Nieuwe Wereld: de masterclasses - deel 1

Ontdek de Nieuwe Wereld: de masterclasses - deel 1

02-05-2011

De tijd dat de landen buiten Europa alleen gemakkelijk drinkende massawijnen voortbrachten ligt ver achter ons. Binnen wijnlanden als Zuid-Afrika, AustraliŽ, Nieuw-Zeeland, Chili, ArgentiniŽ en CaliforniŽ hebben zich productiegebieden ontwikkeld met een eigen stijl en hoge kwaliteit. Op zondag 22 mei 2011 organiseert Perswijn voor de achtste maal het evenement† “Ontdek de Nieuwe Wereld”, om deze wijnen een podium te geven. In een korte serie zal de komende weken ingegaan worden op de masterclasses die bij dit evenement te volgen zijn. Deze week: ViŮa Los Vascos uit Chili en Newton Johnson Wines uit Zuid-Afrika.

Paniek bij supermarkten rond uitzending Keuringsdienst van Waarde

Paniek bij supermarkten rond uitzending Keuringsdienst van Waarde

29-04-2011

De uitzending van Keuringsdienst van Waarde op donderdag 28 april, waarin werd gesuggereerd dat er in Nederland wijn zou worden ‘gemaakt’ op basis van geconcentreerde most en gedestilleerd water, heeft tot paniekreacties bij de supermarkten geleid. Ontkenningen natuurlijk alom, maar tegelijk wordt van toeleveranciers gevraagd om te verklaren dat er bij de productie van de geleverde wijnen geen water is gebruikt. Tja. Een onmogelijke vraag.

Bordeaux-tips

Bordeaux-tips

19-04-2011

Elke jaargang is beter dan de vorige. Zo lijkt het in ieder geval bij veel wijnboeren het geval. Ook Bordeaux heeft er niet aan kunnen ontsnappen: In Perswijn 3 staat een artikel over de nieuwe jaargang. De (uitgebreide) notities komen binnenkort op deze site!. Nu eerst de koopwaardige wijnen:

Heropening Bosman Wijnkopers

Heropening Bosman Wijnkopers

16-04-2011

De Haagse wijnhandel Bosman Wijnkopers aan de Frederik Hendriklaan is op zaterdag 16 april na een ingrijpende verbouwing officieel heropend.

Grootse Wijnen van Kleine Wijnimporteurs: dit weekend!

Grootse Wijnen van Kleine Wijnimporteurs: dit weekend!

15-04-2011

Dit weekend vindt in Showkas De Arendshoeve te Aalsmeerderbrug de tweede editie plaats van de proeverij Grootse Wijnen van Kleine Wijnimporteurs. De Telegraaf noemde het al een unieke proeverij, vanwege het bijzondere karakter van de kleine importeursbedrijven.

Vinexpo 2011: bent u er ook bij?

Vinexpo 2011: bent u er ook bij?

11-04-2011

Nog twee maanden, en dan opent de Vinexpo haar poorten in Bordeaux (19 t/m 23 juni 2011). Als belangrijkste internationale vakbeurs, waar alle grote (en kleine) namen aanwezig zijn, is een bezoek aan de Vinexpo een must voor iedereen die werkzaam is in de wijnhandel, van slijter tot grootwinkelbedrijf, en van sommelier tot journalist. Bent u er ook bij?

Theater van de Smaak

Theater van de Smaak

31-03-2011

In het Theater van de Smaak, een nieuw onderwijs concept op de Middelbare Horeca School in 's-Hertogenbosch, laat Hugo Linskens studenten en een aantal van hun gastdocenten uit horecabedrijven waarmee de school samenwerkt, kennismaken met de diversiteit van Duitse wijn.

Jubileumproeverij Vinoblesse - 25 jaar ware wijn

Jubileumproeverij Vinoblesse - 25 jaar ware wijn

30-03-2011

Een proeverij van Vinoblesse is altijd al een wijnbelevenis van de eerste orde, maar ditmaal leken Marc Collard, Tjitske Brouwer MV en hun talrijke persoonlijk aanwezige leveranciers zich zelf nog eens overtroffen te hebben om het 25-jarig bestaan van dit markante bedrijf extra luister te geven.

Grootse Wijnen van Kleine Importeurs

Grootse Wijnen van Kleine Importeurs

25-03-2011

Zondag 17 en maandag 18 april houdt Perswijn voor de tweede keer de proeverij 'Grootse wijnen van kleine importeurs'. In Showkas de Arendshoeve te Aalsmeerderbrug zullen meer dan zestig specialisten in vele landen en gebieden meer dan 600 wijnen presenteren, wat deze proeverij op 1400m2 de grootste proeverij in Nederland maakt.

Vinexpo 2011

Vinexpo 2011

05-03-2011

De komende editie van de internationale vakbeurs voor wijn en gedistilleerd Vinexpo loopt vijf maanden voor opening al aardig vol. De beurs is het belangrijkste evenement van het jaar voor wijnprofessionals.

Italia al Dente in Loods 6

Italia al Dente in Loods 6

03-03-2011

In het weekend van 19 & 20 maart kunt u alweer voor de zesde keer kijken, ruiken, proeven en genieten op het culinaire festival Italia al Dente. Ruim 45 Italiaanse en Nederlandse bedrijven presenteren er hun authentieke Italiaanse etenswaren en wijnen aan een geÔnteresseerd publiek van liefhebbers uit heel Nederland.

Stenden benoemt Peter Klosse tot lector smaakkunde

Stenden benoemt Peter Klosse tot lector smaakkunde

03-03-2011

Restaurateur en smaakdeskundige Dr. Peter Klosse is per 1 maart benoemd tot lector Gastronomie aan de Stenden Hogeschool/University. In het Engels gaat hij zelfs een professorship vervullen, want de uitnodiging voor de introductiebijeenkomst is in een tweetalige versie gecommuniceerd.

Zuid-Afrikaans wijnconcours 2011

Zuid-Afrikaans wijnconcours 2011

18-02-2011

Perswijn presenteert, in samenwerking met Wines of South Africa (WOSA): de eerste editie van het Zuid-Afrikaans wijnconcours, waarmee beoogd wordt dŪe Zuid-Afrikaanse wijnen te selecteren die het best zijn afgestemd op de Nederlandse markt.

Zo vader, zo zoon

Zo vader, zo zoon

18-02-2011

Onder de naam 'United Wine Cellars, Guardians of Good Taste' hebben vader Marnix en zoon Alexander Engels een initiatief gelanceerd dat beoogt om consumenten en producenten in de wijnmarkt samen te brengen. Op de website van hun bedrijf, zo melden ze, kan iedere wijnliefhebber of professional een virtuele wijnkelder aanmaken met daarin zijn/haar favoriete wijnen.

Dubbel verlies

Dubbel verlies

02-02-2011

De wijnwereld heeft de afgelopen dagen twee markante vertegenwoordigers verloren, Wolf-Dietrich Salwey uit Duitsland en Josef PŲckl uit Oostenrijk.

Spaanse top volgens El Mundo

Spaanse top volgens El Mundo

28-01-2011

Sinds 1994 publiceert de Spaanse krant El Mundo jaarlijks een lijst van de beste wijnen die gedurende een heel jaar geproefd zijn. Voorwaarde is dat ze op de Spaanse markt verkrijgbaar zijn. Twee van de drie categorieŽn die de top 3 vormen, rood en wit, krijgen altijd een winnaar, terwijl de derde winnaar afwisselend een zoete, versterkte of mousserende wijn kan zijn.

Derde Roussillon Dessert Trofee 2010 naar Denemarken

Derde Roussillon Dessert Trofee 2010 naar Denemarken

26-01-2011

Voor de derde keer werd de wedstrijd georganiseerd rond de trofee voor het beste dessert in combinatie met een Vin Doux Naturel uit de Roussillon. Deelnemers waren zeven teams uit zeven landen, bestaande uit een chef en een sommelier. De teams hadden zicht gekwalificeerd in een wedstrijd in eigen land, en werden als winnaar van hun land afgevaardigd naar de finale in Perpignan.

testje

testje

14-01-2011

Dit is een testje

Sogrape Vinhos wint Amerikaanse wijnprijs

Sogrape Vinhos wint Amerikaanse wijnprijs

20-12-2010

Amerikaans wijntijdschrift Wine Enthusiast Magazine heeft het Portugese wijnbedrijf Sogrape Vinhos uitgeroepen tot het beste Europese wijnbedrijf van 2010. Eigenaar Salvador Guedes krijgt in januari de prijs officieel overhandigd tijdens de awardceremonie in New York. Sogrape Vinhos is bekend van merken als Sandeman, Offley en Mateus.

Weltevrede Wine Estate naar LFE

Weltevrede Wine Estate naar LFE

20-12-2010

Weltevrede Wine Estate gaat samenwerken met Groupe LFE. De wijnen van Weltevreden werden tot voor kort geÔmporteerd door Fourcroy Nederland.

Platter 2011 - Meer sterren dan ooit

Platter 2011 - Meer sterren dan ooit

19-12-2010

De Platter Guide 2011, met daarin een bespreking van zowat alle Zuid-Afrikaanse wijnen die op dit moment in de handel zijn, is guller dan ooit geweest met het uitdelen van sterren aan de geproefde wijnen. Maar liefst 58 ervan zijn bekroond met de maximale waardering van *****. Nog eens 94 wijnen kregen ****(*).

Paneldiner Perswijn

Paneldiner Perswijn

15-12-2010

De trouwe lezers weten het, maar niet iedereen zal op de hoogte zijn. Het Perwijn proefpanel komt elke week bij elkaar om blind de wijnen voor het tijdschrift te proeven. Elke dinsdagavond worden in de kelder aan de Middenweg in Amsterdam de wijnen geproefd waarvan de notities elke acht weken in Perswijn staan. Week in week uit komen de dames en heren op hun vrije avond† bij elkaar om in gepaste stilte de verschillende proefthema’s ‘weg te werken’.

Sprankel is de nieuwe naam voor Nederlandse mousserende wijn

Sprankel is de nieuwe naam voor Nederlandse mousserende wijn

06-12-2010

Nederlandse wijnboeren zochten een naam voor hun mousserende wijn. Frankrijk kent de omschrijving crťmant voor mousserende wijnen afkomstig uit streken buiten de Champagne. ItaliŽ heeft Frizzante of Spumante, Spanje Cava, Duitsland Sekt en Zuid- Afrika Vonkelwyn en ga zo maar door. Maar hoe heten Nederlandse bubbels? Perswijn hield een prijsvraag. De winnende naam: Sprankel.

Of andere bubbels

Of andere bubbels

06-12-2010

Naast de vijf beste Champagnes kozen Ronald en Sjoerd de Groot ook vijf favoriete mousserende wijnen. ItaliŽ, Frankrijk, Spanje... het bruist!

  • WINO - doorlopend
  • Vinoblesse wijngids t/m april
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • Winterhalter - t/m?
  • Riedel - doorlopend