NieuwsAmarone DOCG

Amarone DOCG

06-12-2009

Eindelijk gerechtigheid. Amarone della Valpolicella is gepromoveerd tot de status van Denominazione di Origine Controllata en Garantita (DOCG). Ook de zoete Recioto della Valpolicella maakte de stap naar de hoogste trede op de ladder van Italiaanse herkomstbenamingen. Amarone was al jarenlang een voor de hand liggende promotiekandidaat.

György Lörinc Hongaars Wijnmaker van het Jaar 2009

György Lörinc Hongaars Wijnmaker van het Jaar 2009

06-12-2009

György Lörinc, keldermeester van St. Andrea in Eger, is verkozen tot 'Hongaars Wijnmaker van het Jaar 2009'. Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks toegekend door de Magyar Bor Akadémia (MBA), de belangrijkste organisatie van wijnmakers in Hongarije. Lörinc produceerde pas in 1999 zijn eerste wijn voor commerciële doeleinden. Sinds 2002 staat hij aan het hoofd van St. Andrea.

Valentine\'s Finest: Crème de la crème uit Zwitserland

Valentine's Finest: Crème de la crème uit Zwitserland

06-12-2009

Zwitserse wijn is het tot nu toe best bewaarde geheim van Europa. Wordt er dan wijn gemaakt in Zwitserland? Nou en of, in zowat alle delen van het land die zich daar enigszins voor lenen. Jaarlijks ruim een miljoen hectoliter. Waarom is Zwitserse wijn dan zo onbekend? Omdat de Zwitsers, enthousiaste wijndrinkers als ze zijn, die bijna allemaal zelf opdrinken, de meeste producenten kleinschalig werken, er bijgevolg weinig volume beschikbaar is, en omdat de prijs in de regel hoger ligt dan in andere landen.

Proef Champagne & Sprankelend

Proef Champagne & Sprankelend

23-11-2009

Met de verandering in locatie veranderde ook de naam. De meeste wijnliefhebbers waren bekend met 'Champagne aan Zee & Sprankelend'. Deze proeverij heet tegenwoordig 'Proef Champagne & Sprankelend'. Noordwijk is dit jaar ingeruild voor Amsterdam. Wel aan het water maar niet meer aan zee. 'Bubbels aan het IJ' hoorden we iemand al zeggen. Ondanks het slechte weer kon de organisatie toch 400 gasten verwelkomen.

Winnaars Proef! Champagne en Sprankelend

Winnaars Proef! Champagne en Sprankelend

23-11-2009

De namen van beste mousserende wijn, mousserende rosé champagne en millésimé zijn bekend gemaakt op het proefevenement Proef! Champagne en Sprankelend. De beste mousserende wijn is Giulio Ferrari, de beste rosé champagne is Comtes de Champagne 2004 van Taittinger en de beste millésimé is Blanc des Millenaires Chardonnay 1995 van Charles Heidsieck.

Vaut le voyage: El Celler de l?Aspic

Vaut le voyage: El Celler de l?Aspic

19-11-2009

Ooit gehoord van El Celler de l'Aspic in het Catalaanse Falset? Zo niet, noteer die naam dan onmiddellijk! Tijdens een recent bezoek aan de wijngebieden Priorat en Montsant lunchte en dineerde ik er met veel genoegen. De grootste attractie van de zaak is echter de wijnkaart. Zoiets verwacht je niet zo een, twee, drie in een nogal afgelegen dorp als Falset. Het telt minder dan 3000 inwoners en ligt op zo'n anderhalf uur van Barcelona. Dat er wijnen uit de omgeving op de kaart staan, is geen verrassing. Maar toppers uit de hele wereld en dan ook nog eens tegen prijzen waarvan je mond openvalt?

Naar de kelder!

Naar de kelder!

18-11-2009

Bij uitgeverij VdH Books, gespecialiseerd in kunstboeken, verscheen de tweede, herziene en uitgebreide druk van een bijzonder kijk- en leesboek gewijd aan bijzondere wijnkelders. De titel ervan is De mooiste wijnkelders ter wereld. Jurgen Lijcops, die zijn sporen verdiende als chef-sommelier in verschillende Belgische toprestaurants coördineerde de reportages. De fotografie is verzorgd door diverse medewerkers.

Gault Millau WeinGuide Deutschland 2010

Gault Millau WeinGuide Deutschland 2010

17-11-2009

Na Eichelmann heeft ook de Gault Millau WeinGuide zijn voorkeuren en favorieten bekendgemaakt. De uitgave 2010 vermeldt op exact 900 bladzijden ruim 7.000 wijnen van 638 bedrijven met minimaal een druiventrosje, waarvan er slechts negen maximale waardering van vijf trosjes hebben. Daarnaast worden nog eens driehonderd andere bedrijven genoemd als aanbevelenswaardig.

Eichelmann 2010

Eichelmann 2010

14-11-2009

In Duitsland is afgelopen week de tiende editie van de wijngids Eichelmann Deutschlands Weine verschenen. Die is daar met de eerder dit jaar in opspraak geraakte GaultMillau Wein Guide Deutschland de meest toonaangevende in zijn soort. In vergelijking met de concurrent zijn samensteller Gerhard Eichelmann en zijn team van proevers meer uitgesproken in hun commentaren en tonen ze meer durf - realiteitszin? - in hun waarderingen.

Hubrecht Duijker: Bijleveld beste wijnkoper 2009

Hubrecht Duijker: Bijleveld beste wijnkoper 2009

14-11-2009

Hubrecht Duijker roept Rudolf Th. Bijleveld uit tot de beste wijnkoper van 2009. Dat staat in de column van Duijker in het Financieel Dagblad. De titel 'Beste Wijnkoper van het Jaar' is een jaarlijkse eretitel, die al 26 keer door de beroemde wijnschrijver is toegekend aan mensen die zich positief onderscheiden in de wijnwereld.

Onbekende Champagne klopt grote namen

Onbekende Champagne klopt grote namen

14-11-2009

Champagne Armand de Brignac werd tijdens een blindproeverij met meer dan duizend producenten uitgeroepen tot de beste Champagne ter wereld. Daarbij liet de onbekende Champagne bekende namen als Dom Pérignon en Roederer Cristal achter zich.

Luddite - Kaapse shiraz met finesse

Luddite - Kaapse shiraz met finesse

12-11-2009

Hij is een beer van een vent, ziet er uit als Ronald Koeman, heeft handen als kolenschoppen en is helemaal 'mal over Shiraz'. We hebben het over de Zuid-Afrikaanse wijnmaker met Nederlandse wortels Niels Verburg. Niels begon zijn carrière als keldermeester bij bedrijven als Iona en heeft ook zijn sporen verdiend als consultant, o.a. bij Elgin Vintners. Zijn grote wens was en is echter het produceren van zijn eigen wijn van druiven uit een eigen wijngaard en in een eigen kelder.

Was getekend: Vignobles & Signatures

Was getekend: Vignobles & Signatures

02-11-2009

We schrijven 1983, het is Vinexpo in Bordeaux. Een aantal goed bekend staande wijnproducenten besluit spontaan een club op te richten om onderling informatie uit te wisselen en gezamenlijk iets uit te dragen. Wat? Kwaliteit, originaliteit en diversiteit -ze vertegenwoordigen de gehele 'France viticole'-, maar vooral familiegevoel. Alle veertien bedrijven zijn echte familiedomeinen, want in de wil om het best mogelijke na te laten voor het nageslacht ligt de kracht. Geboren is Vignobles & Signatures en 25 jaar later vieren zij terecht een feestje. De locatie daarvan is net zo beroemd als sommigen van de leden: restaurant Laurent in Parijs.

GrootSpraak 2010: La Rive grote winnaar

GrootSpraak 2010: La Rive grote winnaar

02-11-2009

GrootSpraak 2010 is verschenen. In dé restaurantgids voor wijnliefhebbers staat een aantal verrassende winnaars: La Rive, De Vrienden van Jacob, In de Keuken van Floris en Vyne.

Wijnkaart Vermeer voor de helft van de prijs

Wijnkaart Vermeer voor de helft van de prijs

31-10-2009

In januari verkoopt restaurant Vermeer alle wijnen op de kaart voor de helft van de prijs. Alle wijnen? Dus ook die mooie Petrus? En de huiswijn? Jawel, alle wijnen. Het is de droom van sommeliers Niek Beute en Simon Veldman. "We vragen al drie jaar aan de directie of we zoiets niet een keer kunnen doen. Nu mag het, een paar weken."

Oogst Léoville Poyferré, deel II

Oogst Léoville Poyferré, deel II

20-10-2009

De eerste week van de oogst is perfect verlopen, maar in de tweede week veranderde het weer behoorlijk. Het bleef de eerste dagen droog en warm, maar het oprukken van veel bewolking verontruste toch een beetje. Eind eerste week en begin tweede week staan traditiegetrouw in het teken van het oogsten van toppercelen cabernet sauvignon. De percelen aan de Juillacbeek worden gekoesterd.

\'Beste Belgische wijn\' verdacht van fraude

'Beste Belgische wijn' verdacht van fraude

19-10-2009

De Hagelandse rode wijn die een internationaal proefpanel de beste van Megavino [de grote jaarlijkse Belgische wijnbeurs in Brussel] vond, is mogelijk niet zuiver op de graat. De Den Houwaart Cuvée Jul Barrique 2008 werd door een internationale jury van wijnbouwers als de beste Belgische wijn van Megavino bekroond. Toch wou organisator Alain Bloeykens de prijs niet toekennen. De economische inspectie vraagt zich namelijk af of de godendrank wel echt van Hagelandse druiven is gemaakt.

Touretappe Bordeaux-Pauillac

Touretappe Bordeaux-Pauillac

16-10-2009

Tijdens de Tour de France 2010 zal de laatste serieuze etappe verreden worden in de Médoc! Op zaterdag 24 juli moeten de renners een individuele tijdrit afleggen op een parcours van 51 kilometer met start in Bordeaux en finish in Pauillac. Bordeaux is in de geschiedenis van de Tour een 'klassieke' etappeplaats, maar voor Pauillac en de Médoc is sprake van een primeur. Alweer een teken dat de Médocains zich steeds meer beginnen open te stellen voor wereldse zaken? Het zal de streek in ieder geval de nodige publiciteit opleveren.

Rudolf Th. Bijleveld plots weg bij Oud Reuchlin & Boelen

Rudolf Th. Bijleveld plots weg bij Oud Reuchlin & Boelen

15-10-2009

Algemeen directeur Rudolf Th. Bijleveld is met onmiddellijke ingang vertrokken bij Oud Reuchlin & Boelen. Bart Bakker, Chief Commercial Officer van de Baarsma Groep, neemt als ad interim de zaken waar. Oorzaak van de abrupte beëindiging van het arbeidscontract is volgens Bakker 'een verschil van inzicht over het beleid op lange termijn.'

11-10-2009

Schaapveld in Zutphen beste wijnwinkel van Nederland

Schaapveld in Zutphen beste wijnwinkel van Nederland

11-10-2009

Op Klassiek Europa werden dit jaar veel prijzen uitgereikt. Het proefpanel van Perswijn koos de beste chardonnay tot € 12,50 en de beste cabernet sauvignon tot € 12,50, een vakjury besloot wat de beste wijnwinkel van 2010 is en By The Grape presenteerde de beste wijnwebwinkel. Wie won wat?

Tokara maakt naam

Tokara maakt naam

10-10-2009

Altijd gedacht dat de naam van het wijngoed Tokara in Stellenbosch uit het Xhosa kwam en een bijzondere betekenis had? Vergeet het maar snel. Hij is gewoon een samentrekking van de voornamen van de zoon en dochter van eigenaar Gerrit Thomas Ferreira. Bankier Ferreira, in Zuid-Afrikaanse societykringen beter bekend als 'GT', is een van die vermogende zakenlieden die zich geroepen voelden om bij wijze van ontspanning een lifestyle wijngoed in Stellenbosch te beginnen. Het lijkt onvermijdelijk dat zulke liefhebberijen uit de hand lopen en de hobby plaatsmaakt voor een serieus bedrijf.

Association of New Eastern Cuisine wil Oosterse keuken moderniseren

Association of New Eastern Cuisine wil Oosterse keuken moderniseren

08-10-2009

In juli 2009 is een nieuwe organisatie opgericht voor oosterse restaurants. Deze Association of New Eastern Cuisine is een initiatief van de befaamde Chinese chef Chen Yu Yeh. Samen met vice-voorzitter sommelier Arman Chan wil hij de ‘nieuwe’ Chinese keuken promoten en uitbouwen.

Oogst Léoville Poyferré

Oogst Léoville Poyferré

05-10-2009

Jaco van Hensbergen ruilde eerder dit jaar zijn baan als sommelier bij het Haagse restaurant Calla’s in voor die van assistent-wijnmaker in de Médoc. Op Château Léoville Poyferré, een 2e cru classé in Saint-Julien, is hij nu bezig met zijn eerste oogst. Hij lijkt daar aardig met zijn neus in de boter te zijn gevallen. Het zomerweer kent deze jaargang geen grenzen!

Es sieht gut aus an der Mosel!

Es sieht gut aus an der Mosel!

05-10-2009

Begin oktober is voor wijnboeren in Duitsland altijd een spannende tijd. De oogst is in volle gang of staat op het punt om te beginnen, afhankelijk van druivenras en gebied natuurlijk. Tijd dus ook om weer te peilen hoe het er dit jaar voor staat. Een update over de Mosel vooral, met ook wat aandacht voor de Pfalz. Verleden jaar waren mijn verwachtingen over de gemiddelde kwaliteit,

  • Banner Kwast tm 1 juni 2017
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend
  • WINO - doorlopend
  • Vinoblesse wijngids t/m april